Hitnyilatkozat a katolikus tanításról

2019. február 14. 13:34

Az Egyház nem emberek által alapított egyesület, amelynek struktúrájáról a tagok kedvük szerint szavazhatnának, hanem isteni eredetű.

2019. február 14. 13:34
Gerhard Müller
Magyar Kurír

„Az Egyház Jézus Krisztusban az üdvösség egyetemes szentsége (Kat. 776). Az Egyház fénye nem önmagából való, hiszen Krisztus fénye ragyog fel orcáján. Ez azonban csak abban az esetben történik meg, ha nem valamiféle többséghez, nem a korszellemhez, hanem a Jézus Krisztusban kinyilvánított igazsághoz igazodik, hiszen Krisztus a katolikus egyházra bízta a kegyelem és igazság teljességét (Kat. 819): maga Jézus van jelen az egyház szentségeiben.

Az Egyház nem emberek által alapított egyesület, amelynek struktúrájáról a tagok kedvük szerint szavazhatnának, hanem isteni eredetű. »Maga Krisztus a szolgálat forrása az Egyházban. A szolgálatot ő alapította, tekintélyt és küldetést, irányítást és célt adott neki« (Kat. 874). Máig érvényes az apostol figyelmeztetése: »De még ha mi, vagy akár az égből egy angyal hirdetne is nektek más evangéliumot, mint amit hirdettünk nektek, kivetett legyen!« (Gal 1,8) A hit átadása elválaszthatatlan a hit követeinek hitelességétől. E követek azonban egyes esetekben cserben hagyták a rájuk bízottakat, elbizonytalanították őket, hitükben súlyos károkat okoztak. Rájuk az Írásnak azok a szavai állnak, melyek szerint egyes emberek nem viselik el az egészséges tanítást, hanem saját, füleiknek tetszőbb kívánságaikhoz igazodnak (vö. 2Tim 4,3–4). 

Az Egyház tanítóhivatalának az a feladata, hogy »népét az eltévelyedésektől és fogyatkozásoktól oltalmazza,… hogy az az igaz hitet tévedések nélkül tudja vallani” (Kat. 890). Ez legfőképp a hét szentségre áll. A szent eucharisztia „az egész keresztény élet forrása és csúcsa« (Kat. 1324). Az eucharisztikus áldozat, amelyben Krisztus bevon minket saját keresztáldozatába, a Krisztussal való bensőséges egyesülésre irányul (Kat. 1382). Ezért figyelmeztet bennünket a Szentírás a szentáldozás vételével kapcsolatban: »Aki tehát méltatlanul eszi a kenyeret, vagy issza az Úr kelyhét, vétkezik az Úr teste és vére ellen.« (1Kor 11,27) És »annak, aki súlyos bűn tudatában van, meg kell gyónnia, mielőtt a szentáldozáshoz járul.« (Kat. 1385) A szentség belső logikájából következik tehát, hogy akiknek Isten előtt kötött házassága érvényes, ám elválván anyakönyvvezető előtt életüket mással kötötték össze, azok nem vehetik magukhoz gyümölcsözően az eucharisztiát (Kat. 1457), mert nem válik üdvösségükre, lévén hogy a katolikus hittel és az Egyházzal nincsenek teljesen összhangban, hasonlóan azokhoz, akik nincsenek megfelelően felkészülve. Erre felhívni az emberek figyelmét megfelel az irgalmasság lelki cselekedeteinek. (...)

Felhívás

Mint az Úr szőlőjében dolgozó szőlőművesek mindannyian felelősek vagyunk azért, hogy ezekre az alapigazságokra felhívjuk a figyelmet az által, hogy ragaszkodunk ahhoz, amit mi magunk is kaptunk. Bátorítani szeretnénk arra, hogy határozottan járjunk Jézus Krisztus útján, hogy parancsainak követése révén elnyerjük az örök életet (Kat. 2075).

Kérjük az Urat, adja meg, hogy felismerjük, mily nagy a katolikus hit ajándéka, amely révén feltárul az örök életre vezető kapu. »Mert aki szégyell engem és az én igéimet ebben a házasságtörő és bűnös korban, az Emberfia is szégyellni fogja azt, amikor eljön Atyjának dicsőségében a szent angyalokkal.« (Mk 8,38) Ezért akarjuk erősíteni a hitet az igazság megvallása által, aki maga Jézus Krisztus.

Amikor Pál, Jézus Krisztus apostola az ő harcostársának és követőjének, Timóteusnak a következőket adja útravalóul, akkor pont mi, püspökök és papok vagyunk megszólítva: »Kérve kérlek Isten színe előtt, és Krisztus Jézus előtt, aki ítélni fog élőket és holtakat, az ő eljövetele és uralma által: hirdesd az igét, állj elő vele, akár alkalmas, akár alkalmatlan! Feddj, ints, buzdíts minden türelemmel és tudománnyal. Lesz ugyanis idő, amikor az emberek nem viselik el az egészséges tanítást, hanem saját kívánságaik szerint seregszámra szereznek maguknak tanítókat, mert viszket a fülük; elfordítják fülüket az igazságtól, és átadják magukat a meséknek. Te vigyázz mindenre, viseld el a szenvedéseket, végezd az evangélista dolgát, töltsd be szolgálatodat.« (2Tim 4,1–5)

Mária, Isten anyja könyörgésére adassék meg nekünk az a kegyelem, hogy Jézus Krisztus igazságának megvallásában ingadozás nélkül megmaradjunk!

Hitben és imádságban egy veletek
Gerhard Müller bíboros, 
a Hittani Kongregáció egykori prefektusa 2012 és 2017 között

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2019. február 15. 06:32
"Milyen alapon van felhatalmazása a római katolikus egyháznak arra, hogy pedofil papokat, püspököket és bíborosokat rejtegessen, és falazzon nekik?" Semmilyen alapon nincs, DE NEM IS FORMÁL JOGOT SEMMILYEN ILYESFÉLE "ALAPRA". SŐT! MA MÁR INTÉZMÉNYESN REKESZTII KI ÉS SZANKCIONÁLJA A FENTI --NEVEZZÜK IGY--KÓROSAN ÉS SÚLYOSAN ELTÉVELYEDETTEKET ÉS BŰNÖZŐKET. Ennek ellenkezőjét csak a tájékozatlanok, betegesen-kórosan rosszhiszeműek és hazugok vélelmezik--MA MÁR(!!!).
Robur
2019. február 14. 21:20
XXI. században még képzeletbeli barátai vannak egyeseknek. Pfffff...
zakar zoltán béla
2019. február 14. 20:35
De ...........
syphax
2019. február 14. 18:20
Az EGYHÁZ mivoltát nem én, nem X és nem X "határozza" meg! Egy-egy ember legföljebb a SAJÁT ELKÉPZELÉSÉT RÖGZITHeti--esetleg, vagy a véleményét arról, hogy ő hogy gondolja. Az EGYHÁZTAN--azaz az EKKLEZIOLÓGIA--önálló teológiai DISZCIPLINA, tehát: TUDOMÁNYÁG! Ott pontosan egzaktul és tudománysoan megasják-definiélják azt is: MI AZ EGYHÁZ? Az Egyháztan egyik legkiválóbb művelője tudósa a Heidelbergben élő tanitó és kutató EGYHÁZTAN TUDÓS GÁNÓCZY SÁNDOR. Egyház ügyben tehát "az van"(!!!), amit Ö mond. Persze mindezt lehet nem elfogadni negligálni is lehet akár. .Dehát a TUDOMÁNY--A TEOLÓGIATUDOMÁNYOK IS(!)-- "az" olyan "madár", amely nem igazán törödik azzal, hogy valakinek "tetszik-e ő" avagy sem: JÁRJA A MAGA ÚTJÁT FÜGGETLENŰL az emberek vélekedéseitől--akár elfogadja "őt" valaki, akár elutasitja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!