Utolsókból elsők lennének

2019. október 08. 07:23

Miskolc az elmúlt kilenc évben nagyon sokat fejlődött, és ma már szó sincs szürke nehézipari központról.

2019. október 08. 07:23
Borsodi Attila
Borsodi Attila
Magyar Nemzet

„Csak amíg Szegedet még a mai napig megmenti a píárja, addig a borsodi megyeszékhely több-kevesebb sikerrel azt az elvet próbálja megvalósítani, hogy nem elég jónak lenni, jónak is kell látszani. A település ugyanis az elmúlt kilenc évben nagyon sokat fejlődött, és ma már szó sincs szürke nehézipari központról. Pedig amikor 2010-ben Kriza Ákos polgármesterként átvette a város irányítását, lényegében a nulláról kellett indítani a fejlesztéseket. Amíg ugyanis a Medgyessy-, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok idején, nyolc év alatt csupán 22 milliárd forint érkezett a városba, addig az elmúlt kilenc évben 327 milliárd forint támogatást használhattak fel Miskolcon.

Beszédes az iparűzésiadó-bevételek alakulása is, ami 2010-ben 5,9 milliárd forint volt, míg tavaly már 10,9 milliárd forint. Az erőfeszítések pedig kifizetődtek, mert egyre több turisztikai fejlesztés épült meg a borsodi megyeszékhelyen. Hat évvel ezelőtt átadták a megújult Selyemréti strandfürdőt, amelyet azóta továbbfejlesztettek. Az utóbbi évek egyik országosan is legjelentősebb idegenforgalmi beruházása volt Diósgyőr és Lillafüred átfogó kulturális és ökoturisztikai fejlesztése. A több ütemből álló program első szakasza a lillafüredi függőkert átadásával lezárult, majd elkezdődött a diósgyőri vár újjáépítése, amely a következő években, a Modern városok programban is folytatódik.

A turisztikai beruházások mellett ki kell emelni a városi villamosvasút fejlesztését, amely csaknem 38 milliárd forintból valósult. Az összegből bővült a villamospálya, üzembe állt 31 korszerű, klimatizált, alacsony padlós villamos. A vidéki nagyvárosok közül elsőként Miskolcon valósult meg a free wifi szolgáltatás, először az új Skoda villamosokon.

A borsodi megyeszékhelyen sokáig a közbiztonság volt az egyik neuralgikus pont, de a város vezetése ezen a területen is sokat tett, az eredmények a javuló bűnügyi adatokban is visszaköszönnek. A közbiztonság javítása érdekében 2013-ban megalapították a miskolci önkormányzati rendészetet, amelynek költségvetése már jócskán meghaladja az egymilliárd forintot. Az emelkedő összegeknek köszönhetően a rendészeti állomány a kezdeti 90 főről csaknem duplájára növekedett. Szintén a bűnözés visszaszorítása érdekében hatékony térfigyelő rendszert építettek ki, amely ma már több száz kamerából áll.«

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trouposed
2019. október 09. 16:28
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Akitlosz
2019. október 08. 20:49
"Miskolc az elmúlt kilenc évben nagyon sokat fejlődött, és ma már szó sincs szürke nehézipari központról. " Az lenne a fejlődés, hogy már a nehézipar is megszűnt?
na még ez is
2019. október 08. 12:36
Két hete mondta a miskolci rokon, hogy lassan senki nem marad a városban a nyugdíjasokon és a romákon kívül. De én hiszek a győzelmi jelentésnek!
Nannyó
2019. október 08. 09:59
Miskolcban és egyáltalán, abban a régióban sokkal több turisztikai lehetőség van, mint amit valaha is ki fognak aknázni a politikusok. Egyszerűen azért, mert nem akarják felfejleszteni Borsodot a főváros, a Dunakanyar, vagy a Balaton rovására :) A Bükk csodaszép vidéke, vagy a Miskolc környéki tavak mind-mind lehetőség volna, ha valaki akarná...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!