Amikor az Isten emberré lett

2019. december 05. 19:53

Minden, ami addig történt, az ősrobbanástól és a sumer papkirályoktól Melkizedeken át a zsidó prófétákig őrá mutat, és azóta minden belőle árad szét.

2019. december 05. 19:53
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
Vasarnap.hu

„Az »ádvent« szót életemben először akkor hallottam, amikor bemutatták az Advent a Hargitán-t, Sütő András színdarabját. 18 éves voltam, és nem értettem a címet. A Hargitáról persze már hallottam, apám gyakran énekelte odahaza az Erdélyi dalt: »Honvéd áll a Hargitán”. A hazafias nevelésemre nem lehetett panasz, de a családom nem járt templomba. Valaki azt mondta, az advent »várakozást« jelent, és ezzel nagyjából beértem. A kifejezés tartalmának megértéséhez gyakorló katolikus feleségem megismerése segített.

Krisztus eljövetelére várunk (valójában a latin szó is ezt jelenti), amiben az az igazán szép, hogy már megtörtént. Biztosak lehetünk benne, hogy karácsonykor megszületik a kisded, hiszen kétezer éve már megszületett. Az Isten közénk jött, és részese lett a történelemnek. Sőt nem pusztán mellékszereplője, hanem a legfontosabb alakja. Ahogy a szent lengyel pápa írja Redemptor Hominis című enciklikájában: „Az embert megváltó Jézus Krisztus a világmindenség és a történelem középpontja.”

Minden, ami addig történt, az ősrobbanástól és a sumer papkirályoktól Melkizedeken át a zsidó prófétákig őrá mutat, és azóta minden belőle árad szét. A történelem origója; nem véletlen, hogy az időt is eszerint számoljuk, bármennyire is próbálják ezt olykor szabotálni. Még tisztességes médiumok is leírják a Kr.e. és Kr.u. megjelölés helyett a kommunisták furmányos leleményét, hogy »időszámításunk előtt«. Mintha az időszámításunk nem Krisztussal kezdődne.

Ha viszont a teremtő Isten csakugyan emberré lett, akkor a történelemnek nem is lehet más célja, mint e tény megértése. Ha ez igaz, felesleges külön keresztény pártokról beszélni, mert a politika kizárólag krisztusi lehet. Minden más irányzat olyan fából vaskarika, mint az ateista filozófia. A filozófia ugyanis a miértekre keresi a választ (miért van a világ, miért élünk, miért van az ember, miért vagyok én); a materialisták szerint viszont a világ véletlenül jött létre, következésképpen célja sem lehet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2019. december 10. 00:30
❝Maga az Isten három személyből áll, az Atyából, a Fiúból és a Szentlélekből.❞ Ez Nazianzi Szent Gergely találmánya. Amiket felette írsz, magam is jobbára elfogadom, azokkal a distinkciókkal, hogy de, Jézus Isten fia, és ezt nem a ragozás dönti el, ő az aki. A zsidó vonal későbbi fondant az egészen, ez az én meglátásom. Nekilátott jobbá tenni a világot, a hülye tájszólásával, a kapzsi emberek ellenében, és a prosztó gyökerek legyűrték és megölték, de hosszú távon mégis diadalmaskodott, ez nekem minden kétséges és vitatható eredeten felül jelent valamit. Hiszek benne.
brabant89
2019. december 09. 13:58
A Szentlélek, amikor sugallta az evangéliumokat, nem nagyon törődött olyan apróságokkal, hogy az időpontok helyesek legyenek. Ahogy Virág elvtárs is megmondta, "az a gyanús, ami nem gyanús." Ha minden pontos lenne az evangéliumokban, akkor gyanús lenne, hogy azért pontos, mert nem hiteles. Mennyivel hitelesebb így, hogy hibák vannak benne. :)))
Vakfolt
2019. december 09. 13:08
❝a galileai Jézus a júdeai Betlehemben született❞ Vajon miért erőlködnek ezzel? Lehetséges, hogy azért, mert Jézus nem volt zsidó? Galileában a nem zsidók éltek.. Oké, hogy József Dávid leszármazottja, de kit érdekel ez, ha nem ő Krisztus apja? Ez is ilyen utólagos ráfogásnak tűnik. A Halley-üstökös vagy a Jupiter és a Szaturnusz együttállása lehetett a betlehemi csillag, csak más más évben jelentek meg. Na és a hónap nap sem smakkol, november 25, december 20 vagy április 18? ❝Jézus megkeresztelkedésére János működésének kezdetétől számított 1 éven belül került sor, akkor Jézus életkora valahol 22 és 38 év között volt.❞ Ezek szerint a ❝Krisztusi kor❞ sem 33, hanem 22 és 38 között valami:) Elképesztő.
Akitlosz
2019. december 06. 18:14
"A történelem origója; nem véletlen, hogy az időt is eszerint számoljuk," Persze nem véletlen. Keresztény erőszak következménye. Az egyik pápának nem tetszett az A.V.C. Ab Urbe Condita időszámítás Róma alapításától kezdve amely alapján az idei a MMDCCLXXII-ik esztendő, mert "pogány", bár sokkal megbízhatóbb alapokon áll, mint ez a jelenlegi időszámítás. Így aztán "Jézus születésétől" számolják az időt, hogy közben fogalmuk nincsen róla, hogy pontosan mikor született Jézus. 12 éves időtartamot sikerült csak meghatározniuk Jézus születésére a legnagyobb keresztény tudósoknak is és ennek vették az átlagát, azt nevezték ki Jézus születésének. Az már persze nem zavarja a keresztényeket, hogy a hónapok is "pogány" istenekről és istenné vált emberekről vannak elnevezve máig is. Janus, Mars, Vénusz, Maja, Juno, Caesar, Augusztus. Ha a kereszténységből kivonjuk a római, a görög, és az egyiptomi civilizációt, akkor csakis az analfabéta kecskepásztor barbár zsidók maradnak, akik persze szintén az egyiptomiaktól szerezték a vallásukat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!