Vészjelzés

2020. március 23. 06:15

A kijózanító pofon megérkezett, a természet nyomott egy resetet.

2020. március 23. 06:15
Borsodi Attila
Borsodi Attila
Magyar Nemzet

„Sokan mondják azt, hogy a mostani koronavírus-járvány váratlanul, minden előzmény nélkül csapott le a világra. Akik így gondolják, azoknak a figyelmét elkerülte az a rengeteg vészjelzés, amelyet a Föld az utóbbi évtizedekben leadott. Elég csak a klímaváltozásra, az egyre durvább légszennyezettségre gondolni, de több, jellemzően lokálisan vagy regionálisan pusztító járvány – mint például az ebola – is felütötte a fejét. Csak amíg azok a többségtől, a civilizált világunktól messze voltak, addig alig-alig figyeltünk oda rájuk, és ha mégis, akkor gyorsan felejtettünk.

Az óvatosabb, előrelátóbb gondolkodók, tudósok nagyon régóta mondogatják, hogy az életellenes, globalizált, a világ erőforrásait fék nélkül kiszipolyozó gazdálkodást nem lehet fenntartani, mert előbb-utóbb tragédiához vezet. Nem lehet a folyamatosan gyarapodó világban mind szélesebb néptömegeknek biztosítani a jólétet, a növekedésre épülő gazdálkodás vég nélkül nem tartható fenn.

Eddig természetesnek vettük, hogy ami a világon megterem, amit valahol előállítanak, azt mindenhol kapni. Magyarországon is tele voltak eddig a boltok polcai azokkal a termékekkel, amelyeket Ázsiából, Afrikából vagy éppen Dél-Amerikából importáltunk. A rendszerváltás óta felnőtt generáció számára természetes, mondhatni evidencia lett, hogy az üzletekben folyamatosan – ráadásul lényegében kifogyhatatlanul – van banán, narancs, mandarin, kakaó vagy éppen kávé. S ha kellően sok pénzt szán rá valaki, akkor nemcsak olyan gyümölcsöket vehet, amelyeket zölden szednek le és menet közben érik meg, hanem olyat is, amely tegnap még a fán lógott Dél-Amerikában. Csakhogy ennek az árát előbb-utóbb törvényszerűen meg kell fizetni.

A koronavírus-járvány ennek a világnak vethet véget, és talán jobb belátásra bírja a civilizált, jóléthez szokott, elkényelmesedett, hitét vesztett és a legfontosabb értékeket részben vagy egészben feladó, az élményeket hajszoló emberek tömegét. És felszámolhatja azt a liberális politikai kultúrát, amely eddig legalizálta a devianciákat, a hedonizmust, és nemet mondott a nőre, a férfira és a gyermekekre épülő hagyományos családmodellre. S amelynek biztatására a jólétben fürdőző emberek egyre inkább gondolták magukat isteneknek, akik mindent megtehetnek, akár külsőt vagy éppen nemet válthatnak. A kijózanító pofon megérkezett, a természet nyomott egy resetet. A kérdés, hogy ha majd tehetjük, akkor felugrunk és folytatjuk, amit eddig, vagy egy kicsit ülve maradunk, és elgondolkodunk a folytatáson.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Emmanuel Goldstein
2020. március 23. 11:58
Nem a természet nyomott resetet, hanem a zabolátlan kapitalizmus elérte a határait. Sem az állandó növekedés, sem az ellenőrizetlen hústermelés nem fenntartható.
enes
2020. március 23. 11:34
A nagy tanulság az hogy a lokális termelésnek, előállításnak sokkal nagyobb szerepet kell kapnia ezután Ha jól emlékszem: régen egy boltvezetőnek volt joga helyi árút vásárolnia. Most még a kenyeret is tán 100 km-ről hozzák.
duzur
2020. március 23. 11:27
Ezt a tiszta levegöt, ezt a jótékony lecsendesedést ! Greta se számított ilyen radikális változásra. És talán az is kiderül most, hogy milyen kevés az, ami valóban szükséges egy normális élethez...
Emmanuel Goldstein
2020. március 23. 11:19
Ha valamire nemet mond a covid-19, akkor az a nyakló nélküli kapitalista növekedés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!