A politika szeret hazaárulózni, de képtelen megmutatni, hogy kell a négy fal között patriótának lenni

2020. június 22. 17:43

Szerencsés vagyok, most úgy érzem, hogy mindkét hazámban tudok otthon lenni. Interjú.

2020. június 22. 17:43
Tompa Andrea
24.hu

Ha meghallja azt a szót, hogy »haza«, milyen kép, érzés, gondolat villan be először?

Most már egy könyvborító, de ez nem volt mindig így.

A kifejtős válasz nyilván ott van az ötszáz oldalas regényben, de én most a zsigeri asszociációkra lennék kíváncsi.

Mindenképp a haza vezető úthoz kötődik. Életem elmúlt harminc évében számtalanszor tettem meg a két város közötti utat. Olykor repülővel, ami praktikusabb, de legtöbbször vonattal vagy autóval, ami több időt hagy a lelki megérkezésnek is. Ez az út két meghatározó szakaszból áll. Először van egy síkság része, amit nagyon szeretek, mert a vonatból kinézve nagy tágasságot és sok állatot lehet látni. Aztán jön egy hegyi szakasz, ami sokkal fenségesebb, de a fenségeshez a veszély is hozzátartozik. A személyes hazafogalmamhoz tehát mindkét érzés szorosan tapad: egyfelől a nyugalom, tágasság, otthonlét és biztonságérzet, de ugyanúgy a fenyegetettség is.

Miben rejlik a fenyegetés?

Például a magyar-román határhoz kötődő tapasztalatokban. Ezek nem feltétlenül az én emlékeim, de óhatatlanul bevillannak olyan képek is, amiket anyám, nagymamám tapasztalt. A vegzálás, a feszültség, a határoknak az állandó átrajzolása és dobálása. Szegény nagyanyám élete jó példa: ki se mozdult a városából, mégis négyszer váltott állampolgárságot. Én szerencsés vagyok, most úgy érzem, hogy mindkét hazámban tudok otthon lenni, de a »haza« fogalmában kódolt veszélyérzet nem múlik el nyomtalanul.

Vannak ismerőseim, akik szerint soha nem lehet majd a magyar-román határon úgy átkelni, hogy az embernek ne rándulna görcsbe a gyomra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2020. június 23. 13:35
A kis hölgy az agya után kapta a Tompa nevet.
Emmanuel Goldstein
2020. június 23. 10:50
Tompa Andrea kiváló író, mindenkinek ajánlom a könyveit.
istvánkeve
2020. június 23. 10:45
Arra a kérdésre, hogy "Hogyan lehet 4 fal között patriótának lenni ?" egyszerü a felelet: Szülni kell minden évben egy-két gyereket!
Esvány
2020. június 23. 09:55
Van itt egy régebbi riport vele. Az embernek kifordul a gyomra tőle. "A Színház szerkesztőségében vita volt arról, mit csináljunk azokkal a fiatal szerzőkkel, akik olyan szervezeteknél ösztöndíjasok, amelyek működésével nem értünk egyet. Azt a döntést hoztuk, hogy amíg az ösztöndíjuk tart, nálunk ne publikáljanak." https://nepszava.hu/1159889_kisebbsegben-lenni-szabadsagot-is-jelent
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!