Mi zajlik a belarusz díszletek mögött?

2020. október 05. 09:11

Belarusznak tehát jelenleg bizonyos értelemben két elnöke is van, míg ha másképpen nézzük a dolgokat, akkor egy sincs.

2020. október 05. 09:11
Stier Gábor
Stier Gábor
Moszkva tér

„Kezd visszatérni a belarusz hatalom önbizalma. Már szankciókat vetett ki az Európai Unióra, a belügyekbe valóban beavatkozó Lengyelországot és Litvániát pedig arra szólította fel, hogy csökkentsék az ország méretének megfelelőre minszki nagykövetségeik létszámát. Meddig maradhat hatalmon Alekszandr Lukasenko?

Sokan már temették a belarusz elnököt és hatalmát. A nyugati fősodor média bukott politikusként ír róla, és elnökként  Szvetlana Tyihanovszkajáról. Maguk a nyugati országok ennyire azért nem rohannak előre. Győztesként fogadják ugyan az ellenzéki jelöltet, ám államfőként azért nem ismerik el. Igaz, a választások eredményét, így Alekszandr Lukasenko győzelmét sem fogadják el, a realitásokat elismerve azonban azt nem tagadják, hogy ne ő irányítaná az országot. Eurázsia másik fele ugyanakkor nemcsak gratulált Lukasenkónak, de két globális hatalom államfője tárgyal is vele. Az orosz elnök nemrégiben Szocsiban fogadta, míg a kínai államfő Minszkbe készül.

Belarusznak tehát jelenleg bizonyos értelemben két elnöke is van, míg ha másképpen nézzük a dolgokat, akkor egy sincs.

Ebből a sorból kilóg a három szomszéd, Oroszország és a belarusz ügyekben Moszkva mellett legaktívabb Lengyelország és Litvánia. Míg az egyik oldalról Vlagyimir Putyin az elsők között gratulált Lukasenkónak a győzelméhez, addig Varsóban nemcsak szinte azonnal „trónra emelték”, hanem be is fogadták a Belaruszból kitessékelt Tyihanovszkaját. A belarusz ügyekbe nyíltan beavatkozó Varsó és Vilnius tevékenységét Minszk sokáig tétlenül nézte. Nem kérették be a nagyköveteket, miközben az ellenkező oldalon ezt azonnal megtették. Bizonyos szempontból ez érthető is volt, ám ez a tétovaság valójában Lukasenko bizonytalanságáról árulkodott.

Nos, úgy tűnik, hogy a belarusz hatalom kezdi összeszedni magát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mo ching
2020. október 05. 15:42
Az az aggasztó, hogy a tengeren túlról mindenképpen konfliktuszónát akarnak kialakítani a Baltikumtól a Fekete-tengerig, hogy az oroszokat elvágják Európától. Ha a vonal meghúzása nem megy a fehéroroszoknál, akkor majd menni fog a lengyeleknél. Ezért is tepernek a polákok, hogy ne náluk legyen a frontvonal. Meg azért, mert már pozícióba juttatták az amerika barát politikusaikat.
Senye Péter
2020. október 05. 13:52
Ki irányítja az államapparátust?
zsanett-kúnrum
2020. október 05. 12:21
én nem látnám, hogy bármineű erősödés lenne, még kékfesték sincs a vizágyúkban
Tidal_wave
2020. október 05. 11:51
Szvetlana Tyihanovszkaja pontosan olyan, mint a venezuelai ellenzé vezére, aki elnöknek kiálltotta ki magát, már vagy két éve, sokan el is ismerték, de azóta is Maduro van hatalmon. Ez már megint egy befagyott konfliktus...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!