Ehhez a példátlan náci sikerhez alig kellettek a németek

2020. december 17. 08:26

Ami 1944-ben Magyarországon történt az egyszerre unikum és hungarikum.

2020. december 17. 08:26
Vági Zoltán
Mérce

„A magyar állam képviselői 1944 tavaszán és nyarán rendkívüli sebességgel és hatékonysággal voltak képesek lebonyolítani százezrek gettósítását és deportálását. Az Ön kutatásai szerint hogyan kerülhetett erre sor?

Ami 1944-ben Magyarországon történt az egyszerre unikum és hungarikum.

Unikum, mert az itteni deportálások még a holokauszt történetében is példátlanok. Érdemes összehasonlítanunk más országokkal. Náci szempontból a végső megoldás a megszállt nyugaton Hollandiában, a szövetségeseik közül pedig Szlovákiában volt a legsikeresebb. Hollandiában a deportálások lényegi része több mint két évig tartott. A szlovákoknál hét hónapig. Magyarországon viszont mindössze nyolc hét elég volt a vidéki zsidók elhurcolására.  Tehát messze nálunk ment a leggyorsabban.

Ráadásul míg a szlovákoknál 56 ezer embert deportáltak, a hollandoknál 103 ezret, nálunk több mint 430 ezret. Egy átlagos héten a szlovákoknál 1867, Hollandiában 888 zsidót deportáltak. Nálunk viszont hetente 54 ezret szállítottak Auschwitz-Birkenauba. Olyan sokat, hogy Rudolf Höss, Auschwitz SS parancsnoka könyörgött a tempó lassításáért [Az SS, németül Schutzstaffel, náci paramilitáris szervezet, a náci biztonságpolitika és terror legfőbb intézményes eszköze volt – a szerk. megjegyzése]. A magyarországi végrehajtók a szlovákiai kollégáiknál harmincszor, a Hollandiában működőknél hatvanszor voltak hatékonyabbak.

Hogy mi volt ebben a hungarikum? Az, hogy ehhez a példátlan náci sikerhez alig kellettek a németek. Adolf Eichmann SS-alezredes, akit Gestapo körökben csak „mesterként” emlegettek, talán 20 fős saját stábbal érkezett Budapestre. A titkárnők, telefonos kisasszonyok és az őrök mellett összesen ennyi kipróbált embere volt. Csakhogy ennyivel egy Szentendre méretű települést sem lehet »zsidótlanítani,« nemhogy egy egész országot. Nálunk viszont háromnegyed millió zsidó élt a német megszállás pillanatában.

Nézzünk egy konkrét példát.

Kárpátalja és Észak-Erdély »zsidótlanításához« Eichmann például 40 SS őrt és 8 tisztet tudott küldeni. Mégis, három héttel később arra koccinthatott, hogy 289 ezer zsidót már deportáltak is Auschwitz-Birkenauba. De kik? Ez a 48 SS? Dehogy.
Ők csak némileg segédkeztek és ellenőrizték a folyamatokat. A magyar csendőrök és rendőrök ezrei csinálták és a teljes közigazgatás, a szolgabírótól a fogalmazóig.

Országosan százezrek működtek közre a zsidók gettókba hajtásában, őrzésében és persze főleg a kirablásukban. Lefoglalták a lakásaikat és üzleteiket, elvették a jegygyűrűiket, kiszámolták az adótartozásukat. Amit nem loptak el, arról leltár készült, a gyerekek zoknijától a dinoszauruszcsontig.

De miért? Kutatásai szerint ki és mi ágyazott meg ennek az 1944-et megelőző években?

Miért tették? A legtöbben egyszerűen azért, mert ezt az utasítást kapták a főnöküktől. Persze sokan gyűlölték is a zsidókat, és még többen akartak részt a zsákmányból. Akárhogy is gondolkodtak, éreztek, az 1938-as első zsidótörvény óta megszokhatták, hogy a magyar állam a zsidó polgárok ellen fordult. A megyei és városi tisztviselők munkájához hozzátartozott, hogy elveszik a zsidó boltosok iparengedélyét, a rendőrök letartóztatták őket, ha keresztény nővel bújtak ágyba. És közben ömlött a mindenért a zsidókat hibáztató antiszemita propaganda.

A holokauszt egyik félelmetes tanulsága, hogy a társadalmat egy embertelen, gonosz politikához is hozzá lehet szoktatni. Ráadásul akkoriban ez akár »normálisnak« is tűnhetett. Hiszen Európában szinte mindenhol üldözték a zsidókat, Norvégiától Görögországig, Ukrajnától Franciaországig.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 177 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Skankhunt42
2020. december 17. 23:30
Azután meg csodálkozik hogy megint a rámpán hajtják a zsidókat. Természetesen nem öt, a hozzá hasonló pesti szarkeverö zsidók akkor is most is kimaradnak.
mustarharmas
2020. december 17. 23:08
Baromság.
kispufi
2020. december 17. 19:47
most viszont egész európában üldözik azokat, akik nem ti vagytok. úgyhogy rohadtul nem érzékenyít meg a kismilliomodik hazug virnyogásotok.
ato boldizsár
2020. december 17. 19:03
Ezt megint fel kellene jelenteni valakinek, nem csak a "hungarikum" szó használata miatt. Értem, hogy vlszleg nem születhet számunkra kedvező ítélet, de már csak a tények rögzítése végett is..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!