Hat tételben a Navalnij-ügyről

2021. január 26. 07:46

A szálakat befolyásos orosz és nemzetközi erőcsoportok mozgatják.

2021. január 26. 07:46
null
Stier Gábor
Stier Gábor
Moszkva tér

„Egy. Már Alekszej Navalnij megmérgezése, majd most Berlinből hazatérése, letartóztatása, a Putyin palotája című film és a tiltakozások is elsősorban az orosz hatalmi átmenettel szoros összefüggésben értelmezhetők. Ebben a játszmában a Kreml körüli „bástyák” és a Nyugat aktivizálódásának hullámán kerül egyre inkább az előtérbe az ellenzéki politikus.

„A Navalnij-ügyet tehát szélesebb kontextusban érdemes vizsgálni, és jóval több annál, minthogy a Kreml félre akarna állítani egy számára kellemetlen ellenzékit. A szálakat befolyásos orosz és nemzetközi erőcsoportok mozgatják”

Sok tekintetben közös az érdeke a hatalomra vágyó Kreml körüli liberális, nyugatos szárnynak és az orosz szuverenitást megtörni, a befolyást meg/visszaszerezni akaró külső erőknek. Ebben a harcban Navalnij kétszeresen is csupán eszköz, bábu a sakktáblán.

Kettő. Az elmúlt jó egy hétben történtek még inkább kiélezik a harcot a Kreml körüli két fő erőcsoport, a nyugati pénzektől függők, ebből élők (bankok, pénzügyi szféra, technológiai cégek) és a gazdagodásukat az orosz költségvetésre alapozók, a hazai beruházásokból, fejlesztésekből gazdagodók, Navalnij filmje nyomán, a „Palota pártja” között.

„Ez a harc egy ideje már a háttérben folyik, és csak idő kérdése, hogy a nyilvánosság előtt is megjelenjen. Ebbe a szembenállásban fontos faktor a külső erőkhöz, így például a Biden-adminisztrációhoz viszonyulás kérdése”

Érdemes felidézni ennek kapcsán Dmitrij Medvegyevnek még az amerikai kampányban megjelent cikkét – Amerika 2.0 – amelynek fő üzenete a jó együttműködés romantikus vágya, amelynek beteljesülésére akár még a politikai átmenet is tekintettel lehetne. Ezzel szemben a „szilovikok” inkább a szembenállásra játszanának.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2021. január 26. 16:03
A jó nép azt hiszi hogy értük "harcol " pedig dehogy az állami vagyonért megy a harc kihez kerüljön vagy marad állami tulajdonba. De polgároknak biztos 30-40 % rosszabb lenne csak még nem tudják.
EMM195
2021. január 26. 15:11
Nem sikerült a link, vidd az emberkét a 170-es pontra, akkor lehet látni Alexey fényképét.
packó_
2021. január 26. 09:28
A prop filmes kastély igazi. Azonban a tulajdonjogát vitató Putyin volt ál-Putyin. DDD
szemlelo
2021. január 26. 09:10
Na ma a libsi trollok egy kicsit tovább aludtak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!