Orbán nyelvátalakító tervei

2021. január 25. 12:19

A „van” létigét szerintem cserélje le a Vezér arra, hogy „küzdmagyar”.

2021. január 25. 12:19
Péterfy Gergely
Facebook

„Most reggel a Klubrádióban Szénási Sándor műsorában Orbán nyelvátalakító terveiről beszélgettünk, részben röhögtünk, részben pedig komolyan elemeztük, mekkora hatása lehet a nyelvre ilyen felülről érkező parancsolatoknak. Poénkodás közben Szénási Sándor felvetette, hogy talán harci metaforákkal kísérli meg a vezér átitatni a nyelvet – hiszen a harc, a csatározás, fürkészés és kurkászás a mindene. Én pedig erre azt feleltem, hogy alighanem akkor az átalakítást a létigénél kellene kezdeni. Valami olyasmi kellene, amely egyszerre fejezi ki a küzdelmet, mint a magyar nép lételemét, melyet vérzivataros évszázadok izzó pörölye kalapált acélossá (képzavar); másrészt, a magyarságot, a hun birodalom örököseként a világ legkiválóbb nemzetét is beleveszi a nyelv legtöbbet használt, ezért legfontosabb szavába (a b...meg lecseréléséről a Kormány később intézkedik). Javaslatom is volt, amit most megosztok veletek itt is: a »van« létigét szerintem cserélje le a Vezér arra, hogy »küzdmagyar«.

Én küzdmagyarok, te küzdmagyarsz, ő küzdmagyar, és így tovább, paradigmatikusan. Nézzük meg néhány példamondaton:»A Duna Plázában ma nagy leárazás küzdmagyar.«Ez szerintem szép. Nézzük más mondatban is: »Magyarország nem küzdmagyart, hanem küzdmagyarni fog!« (Ez ugye a" Magyarország nem volt, hanem lesz" fordítása fideszmagyarra. Megfontolandó a jövő idő »küzdmagyarni fog« lecserélése az árcháikusabb és nemesebb veretű formára: »küzdmagyarand«.) Egészen hétköznapi mondatban gyémántként ragyog feltételes módban is: »Bárcsak fiatalabb küzdmagyarnék...!!!!«

Szólásokban pedig: »Ha a nagyanyámnak áramszedöje küzdmagyarna, és csengetne, ő küzdmagyarna a hatos villamos.« Belátom, hogy szerénységemtől nem telik több, én ennyivel tudtam hozzájárulni a nyelv hajlékonyabbá tételéhez. De egy biztos: boldog küzdmagyarok, hogy részt vehettem benne!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
merkur
2021. január 26. 09:04
Esterházy Péter jobb(?) író volt, de a "Hogyan gondozd magyarodat" írása után leírta magát... Azt hittem ezt nem lehet alulmúlni, tévedtem.
johannsebastian
2021. január 26. 07:06
Egy ilyen hülyét! De legalább nem is fogják olvasni. Bár amúgy se.
Welszibard
2021. január 26. 02:08
Péterfy Gergely - a hazai elviselhetetlen Fidesz dominancia elől Toscanába emigrált író - nem kevesebbet állít a balliberális Klubrádió 2021. január 25-i reggeli műsorában, mint hogy Orbán Viktor Joszif Sztálin nyomdokain jár. Mégpedig azért, mert: "a diktátorok kedvenc játékszere a nyelv". Hogy ő - mint írástudó - mit művel a magyar nyelvvel, saját nyelvújítási bravúrjaival, az ebben az idézet Facebook elaborátumában szintén bemutatta, amit a következők magyar embereknek szán - Toscanából: "fideszes tányérnyalóknak" "fidesz-csicskáknak" "lihegő szélsőjobbosoknak" és természetesen magának a "Vezérnek". "aki libernyákot mond, azzal mi nem állunk szóba..." stb. Csak azért (hogy szintén az ő ékes deklasszált polgári stílusát idézzem): "Elváljon a szar a májtól". Én meg ezt üzenem neki (Balassi, Zrínyi, Kölcsey és más itt ragadt írók hazájából, amit ő kifelejtett a Kazinczy könyvéből (Kitömött barbár): "Pályaírásomnak egész ideája, igen is, csak a' Nationalismus. Az nekem az idolumom, nem holmi apró tekintetek." (Kazinczy: Tübingai pályaműve). A kufsteini várbörtönből nézve talán megvilágosodik Péterfy Gergely írónak az, ami talán Toscanából nem látszik, hogy mit jelent 2021 arcát vesztő Európájában "nemzetinek" lenni. Ugye, ez is sztálinizmus Péterfy úr?
borsika
2021. január 25. 20:56
Talán van, aki le tud hajolni ehhez a színvonalas humorhoz, de újra felállni nem lesz könnyű.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!