A Nyugat kelet felé fordul

2021. február 22. 17:21

A jogállamizó brüsszeliták szintén előveszik majd a bőröndöt, és csomagolnak.

2021. február 22. 17:21
Topolánszky Ádám
Magyar Nemzet

„Ma már nem feltétlenül a Nyugat kínál menedéket a kelet-közép-európai kivándorlónak, hanem ennek az ellenkezője kezd megvalósulni, ami 2050-re kiteljesedhet.

Mi, akik felnőtt éveink második felét tapossuk, valószínűleg nem leszünk már életben 2050-ben. De mi lesz az unokáinkkal? Hová és merre viszik majd nemzetünket az új generációk? Lesz-e elég nemzeti érzelmű keresztény magyar ember a Kárpát-medencében, hogy tovább vigye a lángot és a hagyományokat, amelyeket oly sokáig, nagy odaadással és erőfeszítéssel, verítékcseppek mellett őriztünk? És mi lesz a világgal? Mi lesz Európával? A jelenlegi előrejelzések nem túl rózsásak.

Amikor az 1970-es évek közepén kitántorogtam Amerikába, Connecticut államban olyan városokat ismertem meg, mint New Haven (új menedék), New Canaan (új Kánaán) és New Britain (új Britannia). A sugallat mindenütt ott volt, hogy egyfajta új kezdetre és menedékhelyre találtunk a befogadó országban. New Canaan, ahol kezdetben éltem, még tovább fokozta ezt az életérzést. A városka önmagasztaló mottója ugyanis az volt, hogy »the next station to heaven«, azaz a mennyországhoz legközelebb eső állomás. Kissé fennkölt kijelentés, de annyiból igaz lehetett, hogy New Canaan a múlt század második felében még nem volt kevert lakosságú hely, és az ott élők átlagjövedelme az egyik legmagasabb volt az országban.

Való igaz tehát, hogy New Canaan és a környező, Connecticut állambeli kertvárosok, mint Greenwhich, Darien, Wilton stb. egyfajta menedékhelyként szolgáltak nemcsak az európai ideérkezők, de a New Yorkban és Stamfordban dolgozó amerikaiaknak is, hiszen a fehér angolszász protestáns (white anglo-saxon protestants) vagy rövidítve WASP elit rétegek gyakran ezeket a kis kertvárosokat választották búvóhelyül. De mi elől is menekültek ide a tehetős nagyvállalati igazgatók, celebek és az üzleti elit jeles képviselői? Mondjuk ki: a nagyvárosi kevert társadalom ádáz viszonyai elől.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2021. február 22. 21:52
Csak kell egy " új-fajta liberális vasfüggöny"! Eddig is azok jöttek, akik vígan eltartják magukat, sőt még munkát is adnak. Ezután sem lesz ingyen ebéd!
fatman
2021. február 22. 21:42
egyébként érdekes, h most Németországban van rengeteg török, de a 19. században ez pont fordítva volt, rengeteg német vándorolt ki Törökországba...
Pierre
2021. február 22. 18:34
meg egy futobolond, amelyik a kadar rendszer elveszitese utan ujra megtalalta a helyet, boldogan csahol a pohos felcsuti urasag uradalmaban.
wrfri
2021. február 22. 18:09
Ha ez igaz lenne, az felvet egy másik problémát. Mikor fogjuk megállítani Brüsszelt és az ide áramló belga, német, francia keresztény tömegeket, akik nem integrálódnak, nem tanulják meg a nyelvünket, és még a pacalra is fintorognak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!