Hetekkel ezelőttig azt sem tudtam, hogy Tóth Krisztina a világon van

2021. március 23. 07:55

Ha Tóth Krisztina elfelejtette volna, mi volt a valódi szellemi kútmérgezés, felfrissítem az emlékezetét.

2021. március 23. 07:55
Rákay Philip
Facebook

„Tóth Krisztina kortárs költő hetekkel ezelőtt azzal került reflektorfénybe, hogy a haladó, liberális kultúraértelmezés és kánonátírás jegyében kivenné a kötelező olvasmányok közül Jókai Mór Aranyember című klasszikusát. Néhány napja pedig egy osztrák lapnak siránkozott a középkori maradiságot is alul múló magyar viszonyokról.

És ahogy ez ilyenkor már csak lenni szokott, a menetrendszerű, halvány antiszemita vádak is szépen fröccsentek Magyarországra, amely a költőnő szerint kimondottan »mérgező ország«.

Be kell valljam – némi túlzással –, hogy hetekkel ezelőttig azt sem tudtam, hogy Tóth Krisztina a világon van. Nyilván az én hibám is mindez, elismerem, hiszen amikor versolvasáshoz támad kedvem és időm, inkább a klasszikusokat, mintsem kortárs költők műveit húzom elő. A valódi kikapcsolódás számomra ugyanis egyfajta irodalmi időutazást jelent, ami feltételez némi távolságot a mai, kizökkent világ időzónájához képest. Ezért is olvasom inkább régi idők, mára klasszikussá érett íróit, költőit.

S most ugyan beleolvastam Tóth Krisztina eddigi életművének darabjaiba, mégsem költészetét szeretném minősíteni. Az idő majd úgyis megteszi, helyettem is...”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 196 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
T. Péter
2021. március 26. 14:29
Fehér Klára - igen, hallottam. Nem különösebben érdekes, nyilván.
Tigrisszem2
2021. március 25. 22:12
Nem kellek én ehhez az eszmecseréhez, Te úgy is jobban tudod, hogy én mit gondolok, mit miért mondok, vagy nem mondok. Tóta W. egy minősíthetetlenül ordenáré provokatív sza@rházi. Majd Strassburgban igazat adnak neki, ne aggódj. Tóth Krisztinával kapcsolatban még felfedezek az érvelésedben elfogadható gondolatokat. Csak az nem értem, miért a Paul Lendvai újságjában kellett kipanaszkodnia, hogy itthon báncsák szegényt, pedig jót akar. Miért nem itthon meccselte le ? Mi ez a külföldre szaladgálás igazságtételért? Mi a helyes kifejezés erre a viselkedésre?
excopp
2021. március 24. 09:05
- mindegy, hogy T. K. remek költő vagy író(nő), ahogy az is, hogy mennyire ismert - az sem számít, hogy egyáltalán írónő, doktornő, varrónő vagy kazánfűtő - az viszont számít, hogy mit nyilatkozik Magyarországról, a magyarokról külföldön - most ez verte ki a biztosítékot (a "pinceszinten levő morál" meg a "mérgező föld") - annak idején Marlene Dietrichet hiába próbálta Göring megkörnyékezni, hogy legyen a rendszer arca (azt akkoriban díjazták a németek) - amikor azonban már a háborúban Dietrich a német csapatok ELLEN harcoló angol-amerikai csapatok előtt lépett fel, még azoknál is kiverte a biztosítékot, akik nem voltak Hitler-hívek (a háború után ezért fogadták otthon meglehetősen hűvösen a "kék angyalt") - tisztességes ember egyszerűen nem szurkolhat a saját hazája ellen - se Tóth Kriszta, se a Momentum-MSZP könyvbemutatós szentháromszöge - sapienti sat...
JakabB
2021. március 24. 07:28
Ez a ronda zsidónő költözzön a sógorokhoz. Unalmas már ez a mentalitás egyes zsidóktól,hogy szidják a magyarokat,de a pénzük az kell nekik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!