A legnagyobb probléma a tűzijátékok barbár üzenete

2021. augusztus 25. 13:43

Az államnak semmilyen problémát nem jelent évente kénnel, füsttel, nehézfémekkel pumpálni a főváros egét, ami aztán az alant kanyargó Dunába, annak élővilágára hullik vissza. Ha a rendszeresen vizek partján horgászó, környezetvédelemben jártas államfő nincs érzékenyítve erre, akkor mégis mire van.

2021. augusztus 25. 13:43
null
Fliegauf Benedek
hvg.hu

„A tömegrendezvényeken kellemetlenségek egész sorát éljük át. Letapossák a lábunkat, lökdösnek, megelőznek a sorban. A gyerekek sírnak, a részegek hánynak, és előbb-utóbb valaki elájul. Mégis, ennyi kellemetlenség ellenére is, rendszeresen tömegbe verődnünk mi, emberek.

Főként a FOMO (a kimaradástól való félelem) hajt minket, nem maradhatunk ki semmiből, látnunk kell, amit mások látnak. Legyen az nyilvános szónoklat, kövezés, zenés fesztivál, máglyahalál, vurstli, tűzijáték – a repertoár ugyancsak kreatív, ahogy azt a történelemből ismerjük.

Az energiák is szokatlanul sokfélék: emelkedettség, pánik, tömegpszichózis és rajintelligencia, aminek hatására egyszerre hullámzanak a csapatba verődött emberek. Ezek a rendezvények rítusok, ha jól sikerülnek, nehezen leírható, de mindenképpen erős közösségi élményt adnak. Sokaknak olyan érzése támad – ha csak percekre is –, hogy feloldódik, eltűnik a tömegben. A közös élmény bevésődik az egyéni és a közös memóriába, a kollektív emlékezet fontos pillanatai születnek ilyenkor meg.

Úgy alakult, hogy államalapításunk és az új kenyér ünnepe immár elképzelhetetlen az egész napos vigalmat lezáró tűzijáték nélkül. De miért? Minél alaposabban vizsgáljuk meg ezt az összetett pirotechnikai mutatványt, annál feltűnőbb lesz, mennyire összeegyeztethetetlen korunk bármilyen civilizált értékrendszerével.”

 Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2021. augusztus 26. 16:02
A körömletépéseiteknek meg humanitáriánus üzenete van.
TOM66
2021. augusztus 26. 13:46
Itt is fog ám a fék rendesen!
Anonymtalan
2021. augusztus 26. 09:57
Ezt a férget is rá lehetett volna ültetni egy nagyobb rakétára.
zakar zoltán béla
2021. augusztus 26. 09:43
sokkoló agy
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!