Nem sárga

2022. január 28. 18:26

Az épületet látván a miniszterelnöknek a japán-magyar rokonságkutatás dicső, 1930-as évekbeli napjai jutottak eszébe.

2022. január 28. 18:26
Lakner Zoltán
Lakner Zoltán
Jelen hetilap

„Túlságosan tisztelem ahhoz Szakcsi Lakatos Bélát, hogy – mint egy politikus esetén – szó szerint idézzem a mondatokat, amelyekkel alig két hónappal ezelőtt visszautasította a józsefvárosi díszpolgári címet. Aki azonban emlékszik rá, tudja, hogy a politikától való távolságtartással indokolta az elhárítást.

Ez már akkor is falsul hangzott, hiszen a díszpolgári cím adományozása lokálpatrióta aktus, éppen csak annyira pártpolitikai jellegű, amennyire annak szánják vagy annak nézik. A márványtáblán azonban akkor is szerepelni fog a díjazott neve, amikor a konkrét adományozók már a fasorban sincsenek. Ám még ez a politikai vonatkozás is sok volt Szakcsi Lakatos Bélának novemberben, hogy aztán januárban ne csak részt vegyen a Magyar Zene Háza avatóünnepségén, de még a kormánypárt kampánydalának hangjait is tréfásan leüsse a csodazongorán.

Maga a díszünnepély minden ízében politikai esemény volt: a Városliget-projekt és a Bogányi-féle kompozit zongora egyaránt a kormányzati erő- és kirakat-kultúrpolitika szimbóluma. Bár a kiváló japán építész alkotása megragadó, az épületet látván a miniszterelnöknek a japán-magyar rokonságkutatás dicső, 1930-as évekbeli napjai jutottak eszébe. Beszédében revanst emlegetett a Városliget átalakítását ellenzőkkel szemben, s kilátásba helyezte, hogy április 3-án »elhúzzuk a nótájukat«, majd azt is hozzátette, egyértelműen utalva Szakcsi Piros paradicsomos zenei betétjére, hogy lám, szerinte is úgy van, hogy »Magyarország előre megy, nem hátra«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2022. február 01. 05:16
EGY OLYAN BUZERÁNS FAZON--MINT AKI TE IS VAGY LAKNERZOLI--JOBB, HA ÓVATOSABBAN FOGALMAZ. MERT: A BUZISZEMÜVEG TORZIT--TETSZIK-NEM TETSZIK "EZ" NEKED, DE IGY ÁLL A DOLOG. TI BUZERÁNSOK AZT HISZITEK, HOGY TI SZARJÁTOK A SPANYOL VIASZKOT...PEDIG NEM!!!
anna bolena
2022. január 29. 19:04
"a japán-magyar rokonságkutatás dicső, 1930-as évekbeli napjai jutottak eszébe". Érdekes, pár éve Monzában találkoztam egy idősebb japán házaspárral, amikor megtudták, h magyar vagyok, azt mondták, h unokatestvérek vagyunk. Kissé csodálkoztam, mire elismételték, h a japánok és a magyarok rokonok.
justiceforhungary
2022. január 29. 14:10
szarjankó
Járványfigyelő
2022. január 29. 12:36
Béla bácsi már évtizedekkel ezelőtt beírta magát Józsefváros, Budapest, Magyarország nagykönyvébe, és a jazz világában is jól cseng a nevük hármójuknak. Mire kellene neki egy gyüttment moslékos tanácselnök dörgölőzése? Pikónak annyi köze van a Józsefvároshoz, hogy 1994 és 1997 között a Bródy Sándor u. 5-7. volt beírva a munkakönyvébe..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!