Nácimosdatás felsőfokon: történelmi hazugságok tudományosnak látszó körítéssel

2022. május 13. 06:08

Ungváry a náci bűnök relativizálásban minden eddigi határon túlment.

2022. május 13. 06:08
null
Csoma Lajos
Mérce

„A szándékosan provokatív kijelentéseivel saját brandet építő Ungváry Krisztián – történész, borász, náci-relikvia gyűjtő – viszonya a fasizmushoz már jó ideje vet fel kérdéseket.

Ungváry hullarablónak nevezi a mai nyilasokat, akik a budai várban rekedt náci birodalmi katonák emlékét ápolják – és februárban »Becsület Napja« és »Kitörés túra« néven szerveznek minden évben emlékünnepségeket. De ő maga is saját emléktúrával tiszteleg a népirtó háború mellett halálukig kitartó katonák előtt. Régi ötlete, hogy emléktáblát állítson a budapesti gettó területén egy német tábornoknak. Tehát nem azoknak a sokszor névtelen ezreknek, akik életüket adták a nyilasok elleni harcban, üldözötteket bújtattak, papírokat hamisítottak, vagy fegyveresen vettek részt a náci megszállók kiűzésében. Nem, nem nekik, hanem egy német tábornoknak, aki Ungváry szerint sok embert megmentett – a saját birodalma rémtetteitől.

Idén, a náci birodalom bukásának évfordulóján Ungváry ennél is tovább ment. Kijelentette, hogy Hitler bukása, a II. világháború európai befejeződése nem ünnepnap, a fasizmus történelmi legyőzése nem győzelem. Egész pontosan így fogalmaz a Telexen megjelent cikkében: »Oroszország mostani ukrajnai agressziója az, ami vélhetően nemzetközileg is azt eredményezi, hogy május 9-e, az állítólagos győzelem napja végre nagy nyilvánosság előtt is mint a hazugság napja fog szerepelni. …A „győzelem napja” ugyanis egy sztálinista fikció.«”

Nyitókép: Fortepan / Vörös Hadsereg

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2022. május 14. 10:16
Hát végül is, Adolf Hitler a háttérhatalom ügynöke volt.
Akitlosz
2022. május 13. 20:41
Kommunista hazaáruló még akkor is, ha egy zsidót szid éppen. Akik a magyarok ellen harcoltak a bolsevik uralomért ők voltak az ellenség.
Magvas
2022. május 13. 15:32
Perintfalvi, Csoma, Nem kinövöm, Dániel Péter... Lassan kezdem azt hinni, hogy ez az oldal egy szélsőbalos szócső...:D
roccobaba
2022. május 13. 13:10
Ha ő nem lenne, ki kéne találni. Hogy egy ilyen is legyen a földön....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!