Kórház a gödör alján

2023. június 27. 19:42

A magyar egészségügy nem tud „összeomlani”, mert valójában nagyon alacsonyak az elvárások.

2023. június 27. 19:42
null
Kárpáti Iván
Kárpáti Iván
Klubrádió

„Jobban érzi magát a beteg, ha szép tapétával borított előtérben, mosolygós recepciós fogadja, de ezzel csak csinos függönyt húzunk a probléma elé, mert a jól felszerelt szobában rá váró orvos éppen a megyei kórházból hiányzik. Ha pedig a mentő szed össze, akkor úgyis egy központi sürgősségin fogunk kikötni, ahol a folyosón torlódnak a hordágyak. Már ha küldenek mentőt.

Ilyen körülmények között a világ minden pénzét ígérhetik egy orvosnak, akkor is elmegy Norvégiába vagy Németországba, mert világosak a keretek: nem kell 38 fokos műtőben operálnia és nem kötelező felpattannia az asztaltól, mint valami laktanyában, ha belép az igazgató. Az érem másik oldala, hogy ott pedig ő nem beszélhet olyan hangnemben a betegekkel és a kollégáival, ahogy azt Magyarországon egyesek még megengedhetik maguknak.

Orbán csak a FB-on »utcai harcos«, ha valóban merne keményen beleállni ügyekbe, akkor megtehette volna, hogy 13 év alatt mélyreható változásokat indít el – mint látjuk, neki gyakorlatilag minden el van nézve a tábor részéről, minden. Ehelyett azt a módszert választotta, amit minden elődje: ha már nagy a gond, akkor oltjuk a tüzet és biztos, ami biztos kijátsszuk egymás ellen azokat, akik összefoghatnának. A magyar egészségügy nem tud »összeomlani«, mert valójában nagyon alacsonyak az elvárások. A betegeké is és a benne dolgozóké is. Minél rosszabb, annál magasabbra emelkedik az ingerküszöb. Ha folyamatosan ásunk, akkor soha nem érhetjük el a gödör alját.”

Nyitókép illusztróció. Fotó: Pixabay

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
letsgobrandon
2023. június 28. 14:26
én egy kórháztól azt várom el , hogy tegyenek meg mindent , hogy ne dögöljek meg .. leszarom milyen a kaja , vagy hogy mennyire esztétikus.. az se érdekel , ha az ápolónők nem ugrálnak körbe... aki szállodában akar gyógyulni saját személyzettel a végbél plasztika után az fizesse ki a saját zsebéből
csulak
2023. június 28. 14:21
hol voltal elvtars, amikor a Gazdad LuciFeri tobb tucat korhazat bezaratott, es az apolok es orvosok ehberert dolgoztak?
Volo
2023. június 28. 12:10
Ami engem illet, azokból a napokból, amikor válságos állapotban voltam, semmire nem emlékszem. Miután pedig magamhoz tértem, minden oldalról dőlt rám a szeretet– mondta. Ott volt vele a családja, „a csodálatos” orvosai és ápolók, akik állítása szerint nemcsak rá, hanem körülötte minden betegre „bámulatosan odafigyeltek az intenzív osztályon”. Gálvölgyi János És nem szidta az "egészség ügyet", meg a többi mocsokság!
Gyzoltan
2023. június 28. 11:24
"A magyar egészségügy nem tud „összeomlani”, mert valójában nagyon alacsonyak az elvárások." Attól függ, kinek milyen az "elvárása"! Megjártam a Haller-utcai szív-központot, s ahhoz éppen eleget tartózkodtam ott, hogy betegként lenyűgözzön, úgy egységesen, az egész intézmény működése, az a felmérhetetlen szaktudás, emberség, rendszerszerű gondoskodás, mely ott megnyilvánult, mely ott jelen volt! Kifogásom legfeljebb egy szaki ellen lehetett, ki úgy-gondolta, hogy jó ötlet létrával belépni a páternoszterbe... Ugyancsak csak jót mondhatok, a megtapasztalás alapján, Sopron rehabilitációs tevékenységéről... Igaz, elfogult a véleményem, hiszen, az égiek mellett, az életem nekik köszönhetem! Köszönöm is! Talán fel kellene hagyni a; "Minél rosszabb, annál jobb!" liberális elmélettel, és a mára már állandósult gyakorlattal..!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!