Trehányul bánik a pénzünkkel a magyar állam

2023. július 14. 15:31

Akár adóból jön, akár hitelből. Interjú.

2023. július 14. 15:31
Bod Péter Ákos
Bod Péter Ákos
Hírklikk

Ön, mint közgazdász, az MNB volt elnöke, vagy csak egyszerű állampolgár, akit érdekel a többi ember sorsa, mit tanácsol, mit tegyenek a pénzükkel azok, akiknek van megtakarításuk?

Én semmiképpen sem beszélném le őket az állampapírról, hisz' elmondtam, ez viszonylag kis kockázatú, ráadásul infláció fölötti kamatokkal. Lehet, hogy van ennél jobb üzleti ajánlatuk a pénzintézeteknek, de én semmiképp nem beszélem le az állampapírról az embereket. Hogy aztán az állam az abból befolyó pénzt mire használja… Már olyat is hallottam, hogy valaki azért nem akar állampapírba fektetni, mert az állam az így befolyó pénzt rossz helyre rakja, a haveroknak adja. De ez nem csak az állampapírokra igaz. Az adónkra is az. Ha valaki nem bízik az államban, az nem állampapír miatt van. Kár ezt a pénzügyi terméket olyan színben beállítani, amire nem szolgált rá.

Akkor az elmondottak miatt szkeptikusak az emberek az állampapírokkal szemben?

Igen, az emberek szkeptikusak. Hozzá kell tennem, hogy amit az emberek a tíz centis kilátókról, meg a lombkorona nélküli lombkorona sétányokról, meg a lówellnessről, meg a barátok turisztikai cégének nyújtott nagyvonalú támogatásról hallanak, az azt mutatja, hogy a magyar állam borzasztó trehány módon bánik a pénzzel, akár adóból jön, akár hitelből. Amiről mi most beszélgettünk, az egy hitelnyújtás az államnak, és ez önkéntes. És valóban nem mindenki teheti meg, de aki megteheti, az most oszt és szoroz. De mindenki fizet adót, és kellene, hogy az alapproblémával végre mindenki szembesüljön, és határozottabban elvárja, hogy az ő adóját, vagy az őtőle kölcsön kért pénzt, becsületesen költsék el. Itt kezdődik a lényeg. Az, hogy az államhiányt milyen instrumentummal finanszírozzák, az ehhez képest technikai kérdés.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
poverello 1226
2023. július 21. 10:36
Ákos! Vess már egy pillantást az eredményjelző táblára! Jelen állás szerint 0:38 nem a javadra... Lesz ez még rosszabb is neked! ,,Okostojás''...
Gusztiapu
2023. július 16. 11:52
Na igen, a pálya mellől könnyű beszólogatni, de amikor felelősség volt a vállán és bizonyíthatott volna, simán megfutamodott és lemondott '94-ben a Horn kormány alatt az MNB éléről...
urban63
2023. július 16. 09:06
A gazdasági mutatók és a pénztárcám nem ezt mutatja! A Fitch és Eurostat nem ezt mutatja ezek meg konkrétumokal dolgoznak, nem ideológiailag vezérelt elméleti szargyártásokkal.
kekszalagosautistamarki
2023. július 15. 18:44
szkeptikusak aha hányszorosa is a lakossági finanszírozás a 2010-esnek? nyugato$$an kell bánni a közpénzzel, csak antifákra zöldterrorsitákra migránsokra és melegfelvonulásra szabad költeni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!