MNB-s oktatási és pénzügyi központ jöhet létre a Bálnában

2015. december 01. 08:48

Oktatási és pénzügyi központot hozhat létre a Magyar Nemzeti Bank a budapesti Bálnában – derül ki az egy az MNB honlapján megjelent tájékoztatásból. A kulturális központban többek között egy pénztörténeti múzeum is helyet kaphat.

2015. december 01. 08:48

Az MNB honlapján megjelent tájékoztatás szerint tárgyalások kezdődtek a jegybank és a fővárosi önkormányzat között a Bálna eladását illetően. A Magyar Nemzeti Bank oktatási és pénzügyi központként használná a Bálnát. A tervek szerint a budapesti kulturális központ adna otthont az MNB látogatóközpontjának és pénzügytörténeti múzeumának, valamint a Corvinus MNB tanszékének is.

A nyugati országokban már régóta bevett szokás, hogy az MNB–hez hasonló központi bankok egy látogatóközpont keretein belül széleskörű pénzügyi ismereteket nyújtanak közérthetően minden érdeklődő számára. A Magyar Nemzeti Bank továbbá kiemelt feladatának tartja a hazai egyetemekkel karöltve a magyar közgazdaságtudomány fejlesztését és az oktatás színvonalának növelését. Ennek fényében kaphat helyet a Bálnában egy oktatási központ is, amelybe a Corvinus MNB tanszékén túl egy új doktori iskola is költözhet.

A nemzetközi jegybankok példáját követve egy pénztörténeti múzeum is helyet kapna a Bálnában, ahol többek között az MNB tulajdonában álló pénz– és érmegyűjteményt is megtekinthetik a látogatók. A tárgyalások lezárultát követően az MNB részletesebb tájékoztatás ígért a tervezett pénzügyi és oktatási központ működéséről.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
toyoda
2015. december 01. 11:47
Jól teszik! A mai közgazdasági tankönyvek a neoklasszikus és az abból kinövő monetarista irányzatot taglalja, ahol a pénz semleges és szupersemleges és tagad minden más korábbi irányzatot. Az emberiség soha nem élt olyan magas színvonalon, mint a háború utáni keynesiánus (jóléti társadalmak) időszakban. Ezt az időszakot tagadja le a mai neoliberális gazdasági filozófia, elhazudva olyan dolgokat, mint az pénzbér (infláció) és a munkanélküliség kapcsolata. Rejtegetik, tagadják, de az inflációt úgy orvosolják, hogy növelik a munkanélküliséget. Wall-Steet Journal 1968 07 10 cikke: "közvetlen kapcsolat van a munkanélküliség alacsony színvonala és a magas fokú infláció között" Vagyis a "kis" munkanélküliség inflációt jelent!!! fordítva is igaz: inflációt csak akkor tudja megállítani ha nő a munkanélküliség!. Jelen helyzetben pedig a jegybankok feladata az árstabilitás (azaz a munkanélküliség magas szinten tartása)!!! És kit véd ez a rendszer? A járadékosokat! a pénzügyi vagyon gyűjtögetőit!!! Úgyhogy jöjjön csak Matolcsy!!!!
bunko_jobbos
2015. december 01. 09:54
Úgy tűnik nekem (bár nagy szakértő nem vagyok a témában), hogy mivel Magyarországnak tiltott a "pénznyomtatás" (USA és az EKB pedig megteheti),Matolcsyék így akarnak pénzt pumpálni a gazdaságba. Ha megveszik ezeket abból a pénzből, ami a banké, az tkp. a gazdaságba jut. Az MNB pénze pedig ingyen van. Jó lenne, ha ezt olyan is el tudná magyarázni, aki ért is hozzá, de valami ilyesmit érzek a háttérben.
balbako_
2015. december 01. 09:31
Momentán szinte üres...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!