Felújítják a Bálnát, díszkivilágítást is kap

2021. március 10. 08:07

A kivilágítás oka, hogy sötétedés után az épület a pozitív hatásból semmi nem érezhető.

2021. március 10. 08:07
null

Budapest ikonikus épületét, a Bálnát, amely évek óta meghatározza a dunai látképet, hamarosan felújítják – írja a PestBuda. Hozzátetté, hogy a héjszerkezetét is korszerűsíteni fogják, olyan időtálló anyagok használatával, amely nem változtatja meg az épület külső megjelenését. A munkálatokkal egyidejűleg a Bálna díszkivilágítást is kap, hogy ezáltal még erőteljesebb lehessen turisztikai vonzereje.

A portál közölte: megjelent a Bálna Budapest Kulturális és Kereskedelmi Központ felújítására, fejlesztésére vonatkozó felhívás az uniós közbeszerzési értesítőben, amelyet a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. tett közzé március 5-én. A dokumentum szerint a beruházás célja a héjszerkezet vízzáróságának biztosítása, a díszkivilágítás kiépítése, valamint korszerűsítési és felújítási munkák elvégzése az épületben.

„Napjainkra időszerűvé vált a Bálna Budapest Kulturális és Kereskedelmi Központ héjszerkezetének fejlesztése olyan időtállóbb, korszerűbb anyagokkal, amik által hosszabb élettartam biztosítható Magyarország ezen impozáns épületének” – olvasható a pályázati felhívásban. A kiírás szerint „a fejlesztés célja egy olyan optimalizált műszaki megoldás kivitelezése, amely gazdaságosan megvalósítható és emellett biztosítja a héjszerkezet vízzáróságát, de nem változtatja meg az épület külső megjelenését, kialakítását.”

A nyertes ajánlattevő feladata többek között a régi épületek homlokzati felújítása, parkolástechnikai rendszer korszerűsítése, elektromos autótöltők telepítése a garázsban, illetve a kiállítóterem és a rendezvényterem felújítása a III/B épületben. „A Bálna egyedi, különleges formája nappal a dunai látkép meghatározó része, az épület megjelenése önmagában is turisztikai vonzerővel bír. Sötétedés után ebből a pozitív hatásból azonban semmi nem érezhető az épület megfelelő megvilágításának hiánya miatt” – így indokolja a felhívás, hogy miért szükséges megoldani a Bálna épületének díszvilágítását.

Fotó: MTI

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. március 10. 21:26
Mint valami kelés Innen-Franzstadt testén. Felgyújtani a faxba, majd bedózerolni ahogy van a Dunába. A régi dupla közraktár épületsorból ami maradt azt meghagyhatnák.
ujferi
2021. március 10. 19:39
Miért járunk mindig így mi magyarok ?!
bagira
2021. március 10. 19:24
DW merkel kutyája szerint a felújítás nácizmus.
bela barva
2021. március 10. 18:53
Már fel kell újítani? Ez sem az örökkévalóságnak épült. A piramisok meg legalább 5000 évesek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!