„Néhány emberen kívül minden magyar veszített a választás napján” – Soproni Tamás a választásról

2022. április 08. 07:26

„Ki lesz helyettük? A nagy büdös senki” – fogalmaz Soproni Tamás a mostani ellenzéki garnitúra leváltására vonatkozó igények kapcsán. Terézváros momentumos polgármestere azt mondja lapunknak: a politikusaik, civil segítőik mindent megtettek, ami emberileg elvárható tőlük, még ha olykor tévedtek is. Ugyanakkor a céljukat nem tudták elérni, amiért bocsánattal és magyarázattal tartoznak a választóiknak.

2022. április 08. 07:26
null
Almási B. Csaba

Mi történt a választáson? A Mandiner a magyar nyilvánosság neves szereplőit kérdezi meg új sorozatában a választás tanulságairól. Újabb interjúalanyunk: Soproni Tamás, Terézváros polgármestere.

***

Mi jutott eszébe először, amikor azzal szembesült, hogy a Fidesz győzött, az ellenzék viszont csúfosan megbukott?

Az az ellentmondás, hogy sokan örülnek úgy, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy valójában nagyon rosszul járnak ezzel az eredménnyel. A magyar miniszterelnökön, valamint a gazdaság és politika néhány szereplőjén kívül ugyanis minden magyar ember veszített a választás napján. Mert ha valaki el is fogadja, hogy a Fidesz céljai üdvözítőek, az eszközei nagyon ártalmasak; ugyanis lassan, de biztosan megmérgezik az országot gyűlölettel. A hatalom céljának nem az egymás elleni uszításnak, a gyűlöletnek kellene lennie, hanem a párbeszédnek és az árkok betemetésének. S ennek éppen az ellenkezője történt az elmúlt években, s attól tartok ez lesz a jövőben is.

Nem az elkeseredettsége mondatja Önnel ezeket a szavakat? Nem érzi úgy, hogy nagyon elfogult?

Egyáltalán nem. Teljesen egyértelmű, hogy Orbán Viktor nem akar 15 millió magyar miniszterelnöke lenni, neki bőven elég 2,75 millió. A választási térképre ránézve látszik, ez most az ő országuk,

pedig lehetne közös is, lenne hely benne bőven mindnyájunknak.

A kormány a választóit továbbra is meg fogja védeni Brüsszeltől, a transzneműektől, a migránsoktól, ennek fejében a nemzetünk lelkét kéri. Ezeket a lelki sebeket pedig csak hatalomból lehetne begyógyítani, ám most erre nem kaptunk esélyt.

De nem érzi úgy, hogy az ellenzéknek nagyon komoly felelőssége van ebben az eredményben?

Az ellenzéki szavazók közül sokan kiátkozzák a jelöltjeinket, a pártjainkat, azt állítják, hogy megbuktak, takarodjanak a közéletből. Én velük szemben rendkívül büszke vagyok minden egyes emberre, aki ebben a rendszerben arccal vállalták, hogy képviselik Magyarország másik oldalát, vállalták, hogy sokan leköpik őket, és hazug propagandacikkek garmadája jelenhet meg róluk. Valóban el kell kergetni Tordai Bencét, Jámbor Andrást, Kiss Lászlót, Szél Bernadettet, Buzinkay Györgyöt, Bősz Anettet, Steinmetz Ádámot és a többieket? Tényleg ők a hibásak, akik sokszor vagyonokat és pénzben nem mérhető hónapokat, éveket tettek bele a rendszer leváltásába?

Ki lesz helyettük? A nagy büdös senki,

mert a Fidesznek az az érdeke, hogy minden embert távol tartson a politizálástól. Márki-Zay Péter pedig persze nyilván követett el hibákat, nem is keveset, de főleg a tapasztalatlansága miatt, és tény, hogy nem mindig reagált jól, amikor szembe találta magát a brutális lejárató kampánnyal, az iszonyatos mennyiségben ráömlő hazugságáradattal. De rengeteget dolgozott, felszántotta az országot, és a tisztességét, jó szándékát sem lehet megkérdőjelezni. Ezért roppant igazságtalannak tartom, ha egyedül rajta akarják elverni a port. Ha van valami apró öröm a tegnapi történésekben, az az, hogy Budapest, benne Terézváros még mindig a szabadság szigete maradt az országban.

Ön védi a jelöltjeiket, aktivistáikat, viszont a pártelnöke bocsánatot kért, mert szerinte sok mindent elszúrtak. Nem érez ellentmondást?

Nem. Egyszerre igaz, hogy a politikusaink, civil segítőink minden megtettek, ami emberileg elvárható tőlük, még ha olykor tévedtek is. Ugyanakkor a célunkat nem tudtuk elérni, amiért bocsánattal és magyarázattal tartozunk a választóinknak. Az előbbit megtette a Momentum nevében Donáth Anna, az utóbbira még várni kell egy kicsit, mert

alaposan elemeznünk kell a választáson történteket.

Ez a munka folyik, s az eredményéből kell megtalálnunk azt a helyes utat, amelyen a jövőben járnunk kell.

 

Választásértékelő sorozatunk eddigi interjúi:

Beer Miklós: Nagyon sajnálom Márki-Zay Pétert

Kemény Dénes: Vannak viták, amik csak az öltözőkbe valók

Csókay András: A kiábrándult baloldaliak is a jobboldalhoz fordultak

Máthé Zsuzsa: Azok fogtak össze, akik egy kanál vízben is megfojtanák egymást

Tarlós István: Kár lenne Budapesten leírni a jobboldalt, küzdeni kell

Zsigmond Barna Pál: Húsz százalékkal nőhet a Fidesz-szavazatok száma a határon túl

Összesen 144 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hopsz Juliska
2022. április 08. 19:36
"mert a Fidesznek az az érdeke, hogy minden embert távol tartson a politizálástól" - de ti tettetek róla, hogy ezerrel tiltakozzanak még a nem kormánypártiak is! A nyomentum és a többi legnagyobb hibája, hogy mindenkiben látja a bukás okát, csak saját magában nem.
dglaj
2022. április 08. 14:50
Ezeknek a fickóknak a szellemi szintjét vizsgálgatva úgy látom, hogy meglesz az ötödik 2/3 is (2026-ban)..... Nem akarnak tanulni, elemezni...
ato boldizsár
2022. április 08. 13:16
A meggyőződéses, ideológiai alapú hadarás nem segíti a valóság érzékelését...
machet
2022. április 08. 13:13
Ne akard megint kimagyarázni fafej.Hazudsz.Olyan portékával házaltok amit nem vesznek.A magyarság támadásában merül ki a lényegetek.A többi csak körítés.Ezen kell változtatni és szép lassan egy nemzeti minimum irányába elmozdulni.Ehhez persze ki kell bújnotok a bőrötökből tudjuk.Viszont ha már most megy a kamu duma hogy sajnos nincs helyettetek senki,értsd érjük be veletek, erősen kérdéses hogy menne-e nektek ez?Mindenesetre ha minden változatlan marad körülöttetek azon az oldalon, egyértelmű a külföldi megbízók léte ahogy eddig is működtetek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!