Donáth Anna szerint nem a háborútól, a terrorizmustól kell leginkább félni Európában, hanem? A populizmustól!

2023. október 28. 15:27

A Momentum Mozgalom konferenciáján jártunk, amire üzenetet küldött Věra Jourová, és amelyen részt vett Pankotai Lili is.

2023. október 28. 15:27
Baranya Róbert
Baranya Róbert

A dezinformációról szervezett konferenciát szombaton a Momentum Mozgalom. Az eseményt az utóbbi napokban Gyurcsány Ferencnek nekirongyoló Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője nyitott meg. Beszédében azt fejtegette, számos veszély leselkedik a kontinensre: a klímaváltozás, a háborúk, a terrorizmus; azonban mégsem ezek jelentik a legnagyobb veszélyt az európai civilizációra, hanem a minket alattomosan behálózó hazugság és annak kultúrája, 

Ezt is ajánljuk a témában

a populisták által alkalmazott, propagandába és gyűlölet szításába csomagolt dezinformáció.

Ráadásul a közösségi média térnyerésével súlyosbodott a helyzet. A populisták egyetlen célja a hatalmon maradás, vagy a hatalom megragadása, ennek pedig ékes példája Magyarország, hol a hatalom maga alá gyűrte a demokráciát és saját céljaira használja a közmédiát – mondta Donáth. Szerinte a populisták térnyerését oly Európán kívüli hatalmak is éberen figyelik, használják, mint az oroszok!

Mint fogalmazott, a magyar kormány 13 éve folytat hazugsághadjáratot az Európai Unió ellen, folyamatosan Brüsszelre mutogatnak, képtelen hazugságokkal próbálva befolyásolni a magyarok tudatát. Beszéde végén elmondott egy-két közhelyet, miszerint „cselekedni kell”, „a tét nem kicsi” és „vissza kell szerezni a választók bizalmát”

Ez pedig csak úgy fog menni szerinte, ha igazat mondunk nekik, még ha ez kellemetlen is.”

Liberális demokrácia és diktátorok

Ezután bejátszották Věra Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért felelős ügyvezető alelnökének videoüzenetét. Jourová egyik tételmondata az volt, hogy a demokrácia liberális vagy semmilyen. Majd ő is a bizalom helyreállításáról beszélt, meg arról, mennyire elszántak a jogállamiság kikényszerítésében. Később kijelentette: a dezinformáció több millió eurós fegyverré vált. 

A résztvevők leginkább a lengyel európai parlamenti képviselő Róza Thun felszólalásának örültek legjobban, aki a hazájában lezajlott választásokra utalva, azt mondta, hogy 

a győztes fényűző helyzetében vannak. 

A Renew Europe frakció tagja ezt annak ellenére jelentette ki, hogy Andrzej Duda lengyel elnök még senkinek nem adta meg a kormányalakítási felhatalmazást.

Ezt is ajánljuk a témában

Egyébként a lengyel politikus sem fogalmazott meg túl sok eredeti gondolatot, csak olyanok hangoztak el, hogy a dezinformáció népszerű eszköz a diktátorok kezében. Róza Thun – aki kimondatlanul ugyan, de Orbán Viktort magyar kormányfőt is ide sorolta – azon szörnyülködött, hogy a lengyel kormánypárt miként próbálta lejáratni az ellenzék vezérét: Donald Tuskot.

A pedagógusok jó része nem tanári pályára való

Egy közgazdasági elemzés után a Orosz Anna, a Momentum parlamenti képviselője beszélgetett az oktatás helyzetéről Radó Péter oktatáskutatóval és lassan az ellenzéki térfélen a téma szakértőjévé váló Pankotai Lilivel, aki pár napja megint egy megafonos ordibálással vétette észre magát. „A mindenben, így az oktatásban is folyamatosan hazudik a Fidesz” felütésű beszélgetésben az aktivista olyanokat mondott, minthogy 

mindenki tudja, hogy nem Magyarország érdeme Karikó Katalin és Krausz Ferenc Nobel-díja. 

Ezután ismét a szokásos frázisokat pufogtatták, de Pankotai megismételte pár napja tett kijelentését is, miszerint felhígult a tanártársadalom, és a pedagógusok jó része nem való tanári pályára. De hát nem lehet elvárni rosszul kereső, túlterhelt tanároktól, hogy időn és energián felül nekiálljanak személyre szabottan foglalkozni a diákokkal – fejtegette. Pankotai szerint a jelenlegi rendszerben teljesen kiégnek a diákok az iskolába és menekülnek a tanulástól. Ez történt vele is.

„Nekem aztán van tapasztalatom” – mondta Pankotai, mivel hogy  járt már állami, egyházi és magánoktatásban. A diáklány – aki mellesleg a fizetős Alternatív Közgazdasági Gimnázium tagja – azt is megállapította, mennyire nehéz a jelenlegi oktatási rendszerben hátrányos helyzetűként előrejutni.

Végül mindketten eljutottak addig a hajmeresztő megállapításig, hogy 

a hatalom szándékosan csökkenti az elvárásokat a tanulókkal szemben, hogy majd később saját céljaira használja fel a szövegértési problémákkal is küzdő gyerekeket.

Nyitókép: Donáth Anna/Momentum 

 

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
templar62
2023. november 08. 17:41
Elviszempont .
Gonella
2023. október 30. 21:35
háááááát, ez a nő olyan mint a vak ló: nem bátor, hanem vakmerő!
sober
2023. október 29. 07:37
ez a nő miért nem megy szoptatni a gyerekét? aki otthon hüppög a hülye édesanutája meg okoskodik bele a világba! hülye liba!
fekete-hunyor
2023. október 29. 04:03
A nagymamád olvasná ezt a hülyeséget!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!