Törökfogás 2 – még mindig demokrácia van Magyarországon?

2023. november 03. 17:17

A kérdés egyben az is, a „még mindig demokrácia” lehet-e egyáltalán demokrácia…

2023. november 03. 17:17
Arató András
Arató András
Klubrádió

„Tulajdonképpen tök mindegy lenne, mit mond Török Gábor, ha nem a nyilvánosság előtt tenné. De ott teszi, ezúttal a Partizánnak adott életút interjút. Most úgy tűnik, rákapott az igehirdetés ízére, mert pár héttel ezelőtt visszavonultságából előlépve ismertette a magyarokkal az ő várható jövőjüket, most pedig definiálta a jelenük néhány elemének mibenlétét. Ő egy igazán független szakértő, stabil jövedelme van, a Csányi Sándorral régóta tartó munkakapcsolata legalábbis erre enged következtetni, és még az MLSZ elnökségi tagja is. Megbízója személyének apropóján megjegyezte: nem az OTP első embere az egyetlen autonóm szereplő, ha úgy tetszik, oligarcha Magyarországon.

Elsősorban is szerinte »még mindig demokrácia van Magyarországon, a demokrácia minimumfeltételei – a szabad választás, a szabad részvétel és a szabad nyilvánosság – adottak.« E sommás megállapítással sokan vitatkoznak, olyan apróságokra hivatkozva, mint az arányosság, a diszkrimináció a külföldön élő magyar állampolgárok között, az információhoz jutás korlátozottsága, a kényszer-pártszövetségek, satöbbi, satöbbi. Ám ezúttal inkább azzal kapcsolatban fejeznénk ki aggályainkat, hogy a demokrácia létezésének vajon per definitíve elegendő bizonyítéka-e több párt létezése, választások rendszeres megrendezése. Török tehát közvetve sejteti: a »még mindig« állapotából a »már nem« stációba való átmenet rögös szakaszát éljük a fejlett NER felépítésének korában. Adódik a kérdés, a »még mindig demokrácia« lehet-e demokrácia… Célja biztosan, de értelme is van-e annak, amit Török mond?

Beszélhetünk-e demokráciáról ott, ahol a bűnelkövetés következményei személyfüggőek, ahol a jogszolgáltatáshoz csak elvétve lehet hozzájutni, ahol az egészségügyi szolgáltatás csak a gazdagok számára elérhető, ahol a korrupció leleplezése a leleplező számára jár hátrányos következményekkel, ahol az adófizetők pénzéből fenntartott média hazug propagandagyárként szolgálja a hatalmat, ahol egy nímand korlátozhatja egy kiállítás látogatását? Sorolhatnánk. Kérdésünket ekképpen foglalhatjuk össze: demokrácia-e az, ahol az állam összes intézménye kizárólag a hatalmon lévők elmozdíthatatlanságát szolgálja?”

Nyitókép: Képernyőfotó

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. november 14. 18:43
Török Gábor, a "demokrácia gigásza" mondta egyszer: "Gyurcsány rehabilitációja nélkül jelenleg nincs esélye a kormányváltásnak." Milyen demokrácia lenne az, ahol éppen annak lábbal tipróját rehabilitálnák? No szóval ilyen hamis prófétákra, - mint ez a Török Gábor -, aztán végképp nincs szükségünk. Akkor inkább Pankotai Lili....
Osztap_Bender
2023. november 05. 13:38
Most jutott eszembe a nagy kérdés: láttatok ti már zsidót aratni? Aratni a klasszikus értelemben, kaszával, marokszedővel, kévékbe szedve, asztagba rakva, krumpli vagy lebbencs leves, langyos boros víz mellett, hajnaltó naplementéig? Vagy esetleg a kombájn nyergében ülni? Csak a zsidó nevekről jutott hirtelen ez eszembe: arató, mérő, vasas, bárdos, bíró, bokros, erdős, faragó, farkasházi, fazekas, hajós, halász, kardos, kertész, lakatos, molnár, révész, vadász, vágó, nem folytatom. A neveket a Magyar Zsidó Lexikonból találtam.
nnjohn
2023. november 05. 11:20
A DEMOKRÁCIA nem ám úgy van, hogy akkor van, ha TI akarjátok ott a balférges helyeken, főleg, ha TI uralkodtok , hanem majd a NÉP eldönti Pubi !!!! SENKI nem hatalmazta föl a balliberálisokat, hogy ŐK maguk határozzák meg a dolgok jelentését, a szavak értelmezését saját kényük kedvük szerint. DEMOKRÁCIA ott van, ahol elítéli a BALOLDAL is a WOKE, a CANCEL CULTURE, a BLM, a GENDERBAROMSÁGOK, a KVÓTApozíciók, a NEOKOMMUNISTA HIPERMARXISTA agyatlan PROGRESSZÍV böszmeségeket. Ameddig ez nincs meg, addig az ilyen ARATÓ ANDRÁS-féléknek KUSS van.
Syr Wullam
2023. november 05. 10:33
"Beszélhetünk-e demokráciáról ott, ahol a bűnelkövetés következményei személyfüggőek?" Persze. Emlékszünk még Zwack Péter szadeszos országgyűlési képviselőre, akinek (dat. commodi) a parlament annak idején módosította a jövedéki törvényt (ld. még Éva vermut)? :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!