Ukrajna felvetetné Csernobilt az UNESCO világörökségi listájára

2020. december 13. 15:14

A következő 24 ezer évben emberi letelepedésre alkalmatlan környék egyre népszerűbb a turisták körében.

2020. december 13. 15:14
null

Felvetetnék Csernobilt az UNESCO világörökségi listájára az ukránok – írja a román Agerpres hírügynökség nyomán a Transindex. Minderről a nyáron kinevezett ukrán kulturális államtitkár beszélt. Oleksandr Tkacenko szerint a csernobili lezárt terület, mely Pripiat települést és 30 kilométeres körzetét jelenti, Ukrajna egyik emblematikus térségének számít. Ismertségét jelentős mértékben fokozta az HBO minisorozata, mely az 1986-os nukleáris katasztrófát mutatta be.

Habár a környéken letelepedni a a következő 24 ezer évben nem lesz ajánlatos, egyre népszerűbb a turisták körében a zóna, melyet egyre nagyobb mértékben hódít vissza a természet. Míg 2018-ban 72 ezer turista látogatta meg, 2019-ben, a járványügyi lezárások elrendeléséig, már 124 ezren fordultak meg a katasztrófa sújtotta térségben.

A cikkből kiderül: az ukrán hatóságok azt tervezik, hogy a tavasz folyamán elkészítik és be is nyújtják a dossziéjukat, és ha sikerrel járnak, Csernobil egy listára kerül az indiai Taj Mahal-al, illetve Nagy-Britannia ősi látványosságával, a Stonehenge-el.

Nyitókép: MTI/EPA/Sztepan Franko

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Steppenwolf
2020. december 14. 12:57
Szerencsétlen nyomorultaknak ez a legnagyobb turisztikai látványosságuk. Minden normális nemzet legfeljebb mementóként kezelne egy ilyen helyet és mélységesen szégyellné és próbálná eltüntetni a világ elől, ezek kérkednek vele, pénzt keresnek vele és világörökségi helyszínként akarják bejegyezni. Agyhalál.
fogas paduc
2020. december 14. 09:01
valami sántít. https://www.youtube.com/watch?v=xN_Gw12cyHs
gonterl
2020. december 14. 08:34
Majd csak Hirosima és Nagaszaki után. Felkészül Fukusima.
Krupp Skya
2020. december 14. 06:04
Kárpátalját meg, a szovjetörökség listájára vették fel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!