„Készen kell állnunk a háborúra Putyinnal!” – azonnali cselekvésre szólított fel Románia első számú tábornoka

2024. február 01. 21:09

Gheorghiță Vlad szerint Putyin politikája a közeljövőben eszkalálódni fog.

2024. február 01. 21:09

Románia nincs felkészülve egy esetleges háborúra Oroszországgal, és fel kell készülnie – mondta Gheorghiță Vlad az ország védelmi minisztere a Politico szerint. Vlad az Europa Liberă România című lapban csütörtökön megjelent interjúban úgy fogalmazott: „Igen, Románia lakosságának, és Európa egész lakosságának is, aggódnia kell. Ha Putyin Ukrajnában győz, a fő célpont a Moldovai Köztársaság lesz. Meggyőződésem, hogy Putyin politikája a közeljövőben eszkalálódni fog” – tette hozzá a román tábornok.  

Vlad a 35 év alatti férfiak és nők önkéntes katonai alapkiképzését szorgalmazta. 

A tábornok a hadsereg felkészültségében mutatkozó hiányosságok okaként említette a romániai hadkötelezettség megszűnését. Vlad jogi reformokat is sürgetett, hogy Románia képessé váljon az orosz drónok elleni védekezésre. A Kreml egyik drónjának törmeléke tavaly szeptemberben hullott le Romániában, és a pilóta nélküli légi járművet (UAV) 

nem lehetett lelőni, mert a román törvények ezt nem teszik lehetővé 

– mondta a tábornok. Széleskörű felhívása más nyugati katonai és védelmi vezetők, köztük Patrick Sanders brit hadseregfőnök, tábornok hasonló, közelmúltbeli figyelmeztetéseit idézte, aki a múlt héten sürgette a brit hatóságokat, hogy „mozgósítsák a nemzetet”, hogy felkészüljenek egy esetleges háborúra Oroszországgal. Moszkva már csaknem két éve teljes körű háborút folytat Ukrajna ellen.

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ákos70
2024. február 10. 20:40
Ezek a bátor oláhok...
2024. február 09. 10:21 Szerkesztve
...
jan36
2024. február 02. 14:16
Kedvet kapott a szőröstalpú az ukránoktól. Előretolná a magyarokat, hogy megoldja a "magyar-problémát". Aztán, ha igazából bepipulnak a ruszkik és a seggükre csapnak, akkor gyorsan átállnak. Aztán a behívott usákok, franciák, hollandok és a többi náció megtapasztalná, hogy '45-ben mi mit éltünk át. Futhatnának, mint a nyulak, mert a benzinjüket már ellopták...
jooeee
2024. február 02. 07:26
Ez egy barom. Románok mindig bemutatták, hogy milyen vitéz katonák, csak mindig arra az oldalra álltak menetközben, ahol könnyebb volt éppen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!