Nincs megállás: két újabb frontszakaszon is előretörtek az oroszok

2024. március 05. 07:32

Hullanak az ukrán katonák, földi pokol tombol a fronton.

2024. március 05. 07:32

A kupjanszki és az avgyijivkai frontszakaszról számolt be orosz előretörésről hétfőn a moszkvai védelmi tárca. Az orosz hadijelentés szerint 

az ukrán fél a harci „érintkezési vonal” mentén az elmúlt nap folyamán több mint 1200 katonát veszített,

 akik közül a legtöbben, mintegy ötszázan az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan. A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett két drónirányítási pontot, 

két HIMARS sorozatvetőt, két harckocsit – az egyikük egy Abrams volt -,

 hat gyalogsági harcjárművet – köztük négy Bradleyt -, két páncélozott szállítójárművet, egy amerikai M777-es vontatott tarackot és 81 drónt.

Az elcsatolt „Luhanszki Népköztársaság” belügyminisztériuma bejelentette, hogy 600 gramm TNT-nek megfelelő robbanóanyagot találtak Vitalij Kiszeljovnak, a régió vezetője volt tanácsadójának gépkocsijához erősítve. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hétfőn közölte, hogy a nagyrészben elcsatolt zaporizzsjai régióban megakadályoztak egy terrortámadást, amelyet az ukrán biztonsági szolgálatok az amerikai fejlesztésű BZ harci méreghez hasonló szerrel készültek elkövetni. 

Három ukrán állampolgárt, akik a mérget egy melitopoli étkezdében készült ételbe akarták belekeverni, őrizetbe vettek.   

Egy moszkvai bíróság hétfőn a távollétében elrendelte Petro Vrublevszkijnak, Ukrajna volt kazahsztáni nagykövetének letartóztatását. Vrublevszkij 2022 augusztusában kijelentette, hogy Kijev a lehető legtöbb oroszt meg akarja gyilkolni világszerte.

(MTI)

Nyitókép: Andre Alves / ANADOLU / Anadolu via AFP

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lefty67
2024. március 05. 19:52
A monacói hadtest, meg a belpesti öngyilkos osztag felkészül! Irány a front! Lépés indulj!
Aerion
2024. március 05. 11:05
Mégis, kikkel akar harcolna ukrajna? A képzett, tapasztalt katonák nagy része elesett a fronton, vagy súlyosan megsebesült, másoklat kivontak, mert már évek óta frontszolgálatban voltak. Az utcákról elrabolt és egy géppuskával a frontra baszott emberekkel akarnak győzni? Ezek százával halnak meg naponta. Vágóhídra viszik őket. És ezt a frontszolgálatosok látják. Így védik a demokráciát? Mi is a demokrácia, amit védenek? A niggerbetelepítés, az elembétékú, az abortálás, a drogozás, a biológiai nemek tagadása, a szólás és véleményszabadság üldözése, a hazugság, a félretájékoztatás, a manipuláció. Mindez ukrajnában kiegészülve a nagyüzemben zajló emberi szervkereskedelemmel. EZÉRT halnak meg az ukrán katonák.
Aerion
2024. március 05. 10:57
lofejazagyban-2 Avgyejevkánál most éppen megállították a ruszkikat, bár nagy árat fizettek érte. ----- Nem állították meg őket, továbbra is támadásban vannak. "Russian forces recently made confirmed advances near Bakhmut, Avdiivka, and Donetsk City amid continued positional engagements along the entire frontline." https://www.criticalthreats.org/analysis/russian-offensive-campaign-assessment-march-4-2024 Az Avgyijika-i frontszakaszon különösen kritikus a helyzet, az orosz erők Berdychi, Semenivka, Orlivka, Tonenke, Pervomaiske vonalon áttörhetik a mélységi védelmet, a harcok már ezeken a településeken zajlanak. Délebbre a Vuhledari erőd is az utolsókat rúgja. Bahmutnál is támadásban állnak, elfoglalták Ivaniskét, és elérték a Csasziv Jari erődöt. Ha ezen a vonalon áttörnek, és át fognak, nincs további mélységi védelem kiépítve, ez is nagyjából 30-35 km mély, barátom, megnyílik az út Kramatorszk, Krasznoarmejszk, és tovább, ukrajna belseje felé.
lofejazagyban-2
2024. március 05. 09:33
Avgyejevkánál most éppen megállították a ruszkikat, bár nagy árat fizettek érte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!