Újragondolják az Oktoberfest helyszínét

2021. július 23. 21:58

A Müncheni Műszaki Egyetem hallgatóinak legújabb kiállításán egy olyan projektet mutattak be, amely elavult városi infrastruktúrákat gondol újra. A projekt keretein belül újratervezték például azokat a területeket, amelyeket az Oktoberfestre használnak, de a fesztivál szezonon kívül elhagyatottan állnak.

2021. július 23. 21:58
null

A Müncheni Műszaki Egyetem építészeti tanszéke állami szervezetekkel és vállalatokkal működik együtt, annak érdekében, hogy az épített környezet átalakítására irányuló stratégiákat dolgozzanak ki. A bemutatott munkák között szerepel a Tutti elnevezésű folyófürdő ötlete az Isarban, amely lehetőséget nyújtana a folyó hétköznapi felhasználására és a közösségi élet fellendítésére.

A nyitott terek koncepciója is megjelenik a pályamunkák között, melynek lényege a társasházak újragondolása. A projekt középpontját a magánélet, valamint a belülről kifelé való átjárást képezik. 

A Növényház projekt már a körforgásos gazdaság és a fenntarthatóság jegyeit hordozza magában. Az ötlet kulcseleme az egykori Maxvorstadt erőmű, amely a projekt keretein belül alakul fenntartható városi kondenzátorrá. Az alapul szolgáló körforgás mind a hagyományos műszaki szempontokra, mind a fenntartható elképzelésekre utal, és az élelmiszerhulladékból származó energiát egy éjjel-nappal működő üvegház működtetésére használná. A piac forgalmazná a frissen termesztett zöldségeket, és az étterem mellett a Növényház olyan társadalmi csomóponttá válna, amely egy rég elveszett potenciált tárhat fel a város számára.

Több ötlet született az Oktoberfest helyszínéül szolgáló, Theresienwiese használatára is a fesztivál idején kívül. A terület átszervezésével ideiglenes lakó- és élettérré alakítható vagy olyan épületek felállításával, mint például egy nyári színház több funkciót és lehetséges felhasználásimódot kaphatna az amúgy kihasználatlan városrész. 

A cikk szerzője Krakkai Alexandra.
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mr. Sarah Kaufmann
2021. augusztus 12. 16:15
Ott vannak az üres templomok, inkább tágas kocsmák legyenek már akkor, amiket nem kell légkondicionálóval hűteni, meg fűteni se nagyon...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!