A rock and rollnak vége

2014. április 05. 18:53

A punkkal egyrészt az a gondom, hogy egy rossz válasz volt az adott problémákra, ahogy a francia forradalom is rossz válasz volt az abszolutizmus problémáira, másrészt az, hogy unalmas lett. Interjú.

2014. április 05. 18:53
Pozsonyi Ádám
Quart

Mit szólsz ma, ha látsz egy piros hajú, részegen randalírozó punkbandát a városban?

Arra gondolok, hogy ha volna egy Magyar Királyi Csendőrség, akkor rájuk szólna, hogy így nem lehet viselkedni, kérem, és tessék azt az összefirkált falat szépen lemosni! Igazán nem vagyok a bolsevizmus híve, de az a jelenhez képest még kisebb fokú rohadás volt. Rajnák, az Ifipark legendás igazgatója egy igazi büdös kommunista volt ugyan, de ezeket úgy vágta volna tarkón, hogy a fal adta volna a másikat. Tegyük azt is hozzá, hogy mondjuk egy '77-78-as punkbanda is kiakadna egy mai hahás tüntetőn, akiről lecsúszik a gatya. De majd húsz évvel később a mai hahás fiatal fog kiakadni azon, aki már annyira életképtelen lesz, hogy ha elkezd esni az eső, nem áll be az eresz alá.

Te mikor írtál valamit a falra utoljára?

Szerintem '87-ben. »Bárcsak háború lenne már!« Ez volt a Kisangyal fő slágere, azt fújtam fel. Nem az volt a legjobb számunk, de annak volt a legbotrányosabb refrénje.

Az zavar, hogy a Kisangyal-számokat nem tudtátok rendes minőségben felvenni?

Igen, mert a Kisangyal egy olyan zenekar volt, amelyik profin is megállt volna a lábán. A legtöbb punkzenekar attól volt jó, hogy az énekes hullarészegen ordibált, meg a kásás gitárhangzástól és a zenéből sugárzó agressziótól. De ha egy CPg-nek mondjuk CD-minőségben kellett volna feljátszani ezeket a számokat, akkor az csak három hang, míg a Kisangyalban voltak rafinériák. A zenekarból húsz évvel később lett legenda, a maga korában nem nagyon értékelte senki.

Hogy látod, 2014-ben van még létjogosultsága a punknak egyáltalán?

A punkkal egyrészt az a gondom, hogy egy rossz válasz volt az adott problémákra, ahogy a francia forradalom is rossz válasz volt az abszolutizmus problémáira, másrészt az, hogy unalmas lett. Az, hogy valakinek összevissza van festve a kabátja, vagy színes a haja, az nem cél volt, hanem eszköz. De pár év elteltével ez már cél lett, és a nagy szabadságból kialakult az, hogy meg lett mondva, milyen kabátban, milyen bakancsban, milyen színű cipőfűzővel milyen jelszavakat kell kiabálni, milyen zenére. Ehhez képest a Kabos Gyula-i kispolgár egy szabad ember!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MOPO3OB
2016. július 15. 07:46
Érdemes belegondolni mennyi új együttes alakul naponta és ad ki rendszeresen albumokat évekig. Természetesen többségében új számokkal, mert mások zenéit előadni nem elég individualista dolog, és még jogdíjat is fizetni kell, még saját zenénél beszedni a pénzt. Ez idővel oda vezet, hogy képtelenség lesz megismerni mindet. Ha valaki születésétől egész életében non-stop zenéket hallgatna még alvás mellett is, akkor sem tudná végighallgatni az emberiség zenei termését. A rock and roll ideje úgy látszik leáldozott. Majd lesz helyette más. Őszintén szólva soha nem gondoltam, hogy Mozart, Bach, Beethoven magasságába emelkednek a rockerek.
1120
2016. július 15. 07:45
"A punkkal egyrészt az a gondom, hogy egy rossz válasz volt az adott problémákra, ahogy a francia forradalom is rossz válasz volt az abszolutizmus problémáira, másrészt az, hogy unalmas lett." A kettő között AZ ÉGVILÁGON SEMMI ÖSSZEFÜGGÉS NINCS! Ostobaságkirály. XD Unalmas lett? Hát nem kell mindig azt hallgatni - ennyi. (Azért néha-néha egy zúzós Ramones nóta többet ér bármi másnál - szerintem.)
balbako_
2016. július 15. 07:45
De majd húsz évvel később a mai hahás fiatal fog kiakadni azon, aki már annyira életképtelen lesz, hogy ha elkezd esni az eső, nem áll be az eresz alá.Bizony!
mustarharmas
2016. július 15. 07:45
Nem hétköznapi figura, az biztos!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!