Egy fenékkel

2022. szeptember 08. 06:14

A történelemkönyv ostoba és hazug. Azért van háború, mert Oroszország megtámadta Ukrajnát.

2022. szeptember 08. 06:14
null
Horváth Gábor
Horváth Gábor
Népszava

„Az orosz medve, az amerikai Uncle Sam és egy vörös hajú, keménykalapot, a hátán EU-csillagos kabátot viselő alak rángatja az ukrán zászlót – a nyolcadikosoknak az új történelem tankönyvük szerint ebből és egy alapvetően téves, zagyva leírásból kellene megérteniük, miért van háború Ukrajnában. Kedves gyerekek, segítek: azért van háború, mert Oroszország megtámadta Ukrajnát. Amerika és az Európai Unió nem támadta meg Ukrajnát. Mint azt Orbán Viktor miniszterelnök 2022. február 24-én leszögezte, »Magyarország európai uniós és NATO-szövetségeseinkkel együtt elítéli Oroszország katonai fellépését«, a magyar kormány pedig azóta is rendre megszavazza az Oroszország elleni nemzetközi büntető szankciókat.

A tankönyv szerint »az oroszok által lakott országrészekben a lakosság egyötöd része kevert orosz–ukrán nyelven beszél. Ennek ellenére a két népcsoport gyakran szemben áll egymással. Ellentétük fegyveres konfliktust is kirobbantott a Krím-félszigetért.« Ezzel szemben nincs kevert orosz-ukrán nyelv. Az ukrajnai ukránok zöme anyanyelvi szinten beszél oroszul, az oroszok jelentős része tud ukránul is. A »két népcsoport« nem áll gyakrabban szemben egymással, mint a legtöbb szomszédos nemzet – német-francia, chilei-argentin vagy japán-kínai háború gyakrabban volt, mint ukrán-orosz. A Krím-félszigetet Oroszország törvénytelenül, saját, nemzetközi szerződésekben tett vállalásait megszegve szállta meg, és az Ukrajnához tartozó Donyec-medencében is Moszkva szított szeparatista zendülést.

A történelemkönyv szövege és rajza nem csak ostoba, de hazug is. Arra szolgál, hogy a háborúért felelősnek tüntesse föl Ukrajnát, az Egyesült Államokat és az Európai Uniót – benne hazánkat (!) – és elkenje Oroszország szerepét. Azt látjuk, amint a kormány egy fenékkel két lovat akar megülni, a nyugatit meg a keletit.”

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rasdi
2022. szeptember 08. 18:13
Kissé hülye vagy, Barátom. Ténynek tény, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. De a tény nem keverendő össze az okkal. Az már "csak" egy okozat. A történelem tanulása, tanulmányozása az okok megismerését is jelenti. (Még akkor is, ha ilyenkor történnek meg a tévedések és hamisítások is. "A történelmet mindig a győztesek írják" szemlélet érvényesülése. Olykor a nehezen bizonyítható szándékos "félreértések" is.)
akiaki
2022. szeptember 08. 17:41
a dagadt, nagypofájú szélkakas!
bandee1
2022. szeptember 08. 17:08
Kedves Népszavás újságíró! Neked meg a KURVA ANYÁDAT!
nyugalom
2022. szeptember 08. 15:23
Miert is tamadta meg? Rugaszkodj már neki, barom et!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!