Néptánc: hagyományőrzés vagy buli?

2019. január 17. 14:32

Erről faggatták a Fonó vendégeit és egyik szervezőjét, Berecz Istvánt.

2019. január 17. 14:32

A Fonó sajátos közege a táncház-mozgalomnak: elegyíti a táncoktatást a klasszikus klubélettel, így azok számára is út nyílik a magyar néptánc, a népzene, és a népi kultúra megismerésére, akik nem szeretnének táncegyüttesbe járni. Így a Fonóba is ellátogatott a Folkkocsmák világának stábja.

Az 1970-es években kialakuló táncházmozgalom egyik új fejleménye az egyre népszerűbb folkkocsmák világa, mely jelenleg virágkorát éli Budapesten. A hagyományosan működő táncházak mellett a folkkocsmák egy újfajta szórakozási formát nyújtanak szinte a hét minden napján. Sokszor és sokan féltették már a táncházas szubkultúrát, de minden jel arra utal, hogy ez a - nem is olyan szűk - kör évtizedről évtizedre megújul, frissül, változik. A hagyományok szeretete egy olyan összetartó, erős szubkultúrát alkotott, amely a tánc és zene kedvéért hétről hétre összejár, szórakozik, beszélget, énekel, táncol. De vajon hagyományőrzés-e ez vagy szimlán buli? Be lehet-e kapcsolódni külsősként? 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2019. január 17. 14:55
Ikszelj ki tahó, mielőtt csúnyát mondva okot adok rá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!