Nem engedik be saját perére Amerikába Tóásó Elődöt

2016. március 08. 09:48

Nem adott vízumot az Egyesült Államok Tóásó Elődnek, aki az Amerika-közi Emberi Jogi Bíróságon indított kártérítési pert Bolívia ellen – írja a Magyar Nemzet. Ráadásul megüzenték a lengyeleknek, hogy már a varsói gépre se engedjék fel. Az amerikai hatóságok Tóásó testvérének beutazási engedélyét is visszavonták alig tizenkét órával az utazás előtt.

2016. március 08. 09:48

Annak ellenére, hogy március elsején befogadta az Amerika-közi Emberi Jogi Bíróság azt a keresetet, amit az úgynevezett bolíviai terroristaper sértettjei nyújtottak be, Tóásó Előd mégsem lesz ott a washingtoni tárgyaláson. A hat év bolíviai fogság után 2015-ben hazatért férfi ugyanis nem kapta meg az amerikai vízumot – írja a Magyar Nemzet.

Tóásó azután került börtönbe Bolíviában, hogy 2009-ben többek közt Rózsa-Flores Eduardóval odautazott, ahol egy szállodában rajtaütöttek csoportjukon, amiről azt állították, hogy az elnök, Evo Morales ellen készültek merényletre.  Tóásó több társával azután szabadult ki 2015-ben, hogy vádalkut kötöttek a bolíviai hatóságokkal.

Tóásóék évekkel ezelőtt kezdeményeztek pert a latin-amerikai ország ellen az Amerika-közi Emberi Jogi Bíróságon, amely most befogadta az ügyet. Az eljárás szerint Bolíviának három hónapja van arra, hogy békés úton megegyezzen a sértettekkel, vagy eddig be nem mutatott bizonyítékokkal álljon elő, ellenkező esetben a bíróság dönt a kártérítés mértékéről. A Tóásó testvérek személyesen tanúskodtak volna a bíróságon.

Azonban hosszas procedúrák után az amerikai hatóságok megtagadták a beutazási engedélyt Tóásó Elődtől és testvérétől, Tóásó Edittől is. A testvérpár március 7-én repült volna, ám a férfi egy nappal korábban, nővére pedig 12 órával az utazás előtt kapott értesítést a vízum megtagadásáról. 

A Magyar Nemzet ráadásul azt írja: munkatársuk március 7-én délben a budapesti repülőtéren fültanúja volt annak, amint a lengyel légitársaság munkatársai egymástól hangosan azt kérdezgették: megérkeztek-e már Tóásóék, mert üzenetet kaptak az amerikai hatóságoktól, hogy már a Varsóba tartó gépre sem engedhetik fel őket. 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajkakutyus
2016. március 08. 13:59
Várom, mikor ismerjük meg Gyurcsány féreg szerepét az ügyben.
Harangláb
2016. március 08. 13:49
...Az emberi jogok bősz csősze...:)
hartnesz
2016. március 08. 11:08
Na igen! A kémeknek és felforgatóknak csak akkor van becsületük ha Magyarországon tevékenykednek! Amúgy az ilyen embert az egész világon megvetik és üldözik!!!
atila68
2016. március 08. 11:01
Izgalommal várom a magyar baliberál média egyemberkénti felhördülését, tiltakozását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!