A törvények egyértelműek – az Alapjogokért Központ vezető elemzője az ellenzéki pártok ÁSZ-büntetéséről

2023. december 06. 18:44

Dornfeld László szerint feltételezhető, hogy az ilyen támogatásnak később megkérik majd az árát a külföldi donorok, vagyis sérül az állam szuverenitása.

2023. december 06. 18:44
Baranya Róbert
Baranya Róbert

A magyar törvények egyértelműek azzal kapcsolatban, hogy párt külföldi szervezettől, nem magyar állampolgártól nem fogadhat el semmilyen pénzügyi felajánlást – nyilatkozta lapunknak Dornfeld László, az Alapjogokért Központ vezető elemzője annak kapcsán, hogy az Origo értesülése szerint több, mint 500 millió forintos büntetést szabott ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 2022-es parlamenti választáson induló hat baloldali pártra, tiltott kampányfinanszírozás miatt.

Dornfeld szerint ez nem véletlenül van így, hiszen feltételezhető, hogy az ilyen támogatásnak később megkérik majd az árát a külföldi donorok, vagyis sérül az állam szuverenitása.

Az ÁSZ az állam legfőbb pénzügyi ellenőrző szerve, amely a magyar jogszabályok szerint jár el akkor, amikor megbünteti azokat a pártokat, amelyek tudatosan részt vettek a választások tisztaságát garantáló szabályok kijátszásában 

– szögezte le az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

Az Origo cikke szerint az ÁSZ  most csupán egy 260 milliós támogatást vizsgált, magyarán további büntetésekre számíthatnak a baloldali pártok, a számvevőszék tovább ellenőrzi a kapott támogatásokat. 

Ahogy korábbi cíkkünkben is megírtuk, Windisch László, az ÁSZ elnöke tavaly novemberben, a Mandinernek adott interjúban beszélt arról, hogy

vizsgálják a Márki-Zay Péter mozgalmának nyújtott amerikai támogatást.

A szankcionálás lehetősége pedig biztosan nem érte váratlanul az ellenzéket, hiszen már júniusban megkapták azt a jelentéstervezetet, amelyből megtudhatták: a számvevőszék vizsgálata szerint

megvalósult a tiltott pártfinanszírozás a 2022-es országgyűlési választási kampány során.

Az ÁSZ szerint mintegy 1,7 milliárd forintra tehető az az összeg, amit külföldi forrásból Márki-Zay Péter mozgalmán keresztül érkezett az ellenzéki pártokhoz, a büntetés pedig ennek a duplája a törvények szerint, azaz közel 3,4 milliárd forint.

Nyitókép: Getty Images/Illusztráció

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
FeketeFehér
2023. december 07. 03:07
A fidesz már a látszatra sem ügyel, amikor megfélemlíti az ellenzéki szavazókat. Szomorú, de ez van.
Szerintem
2023. december 06. 21:29
A moslékos, hazaárulásra, az ország totális tönkretételére lefizetett kurva anyátok!
mreinstand-2
2023. december 06. 21:23
Megszólalt orbán szakértőnek álcázott szekértolója azzal kapcsolatban, hogy az orbán által kinevezett orbanista ász vezér intézménye hogyan terrorizálja az ellenzéki pártokat. Konklúziója: nincs itt semmi látnivaló, mi több, nincs a magyar kormánynál demokratikusabb.
CsakOlvas
2023. december 06. 20:41
FeketeFehér, van itt nálunk egy csapat, akiknek a "krémje" 2006-ban csúnyán leszerepelt, de folytatták, egészen 2010-ig, szinte háborús gazdasági állapotokat hagyva maguk után. Nem nyertek, de nem adták fel, szavazójuk ugyan nincs elég, de ígértek valamit országonkívüli befektetőknek valamiért, ezért bőséges hitelt kaptak, hogy újra ők nyerjenek, nem sikerült. Az, hogy ezekkel a műveletekkel mérhetetlen károkat okoztak, és okoznak most is az országnak, azt szó nélkül kéne hagyni szerinted? Mert ha igen, akkor szépen megkereslek, elveszem a házadat, az autódat, lekurvázom a feleségedet, és utána beperellek, és meg is nyerem, ez ugye olyan jogállami lenne? A bűnözők megbüntetése nem "nyílt, állami fenyegetés", hanem szekrényrend, te idegen ügynök.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!