Csaknem 300 ezer rovartetemet találtak egy cseh férfi otthonában

2020. május 12. 17:32

Akár három év börtönbüntetést is kaphat, mert védett fajok példányait is szerepeltek a kollekciójában.

2020. május 12. 17:32

Csaknem 300 ezer rovartetemet találtak a cseh hatóságok a bogarak iránti rajongásáról ismert cseh férfinél, aki akár három év börtönbüntetést is kaphat, mert védett fajok példányait is szerepeltek a kollekciójában.

Egy házkutatás alkalmával 280 ezer döglött rovart számoltak össze a rendőrök a Hradec Králové-i férfi otthonában, köztük több mint 600 veszélyeztetett vagy kihalás fenyegette faj példányait. A 61 éves férfi azért került a hatóságok látókörébe, mert interneten is eladásra kínált egyes rovarokat. A hobbientomológus azzal védekezett, hogy a gyűjtemény egy részét örökölte és egy-egy vidék lehető legtöbb rovarfaját akarta dokumentálni. A hatóságok megtalálták nála egy ritka dél-amerikai óriásfaj, a sátánbogár (Dynastes satanas) két egyedét is.

(MTI)

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pikkelő
2020. május 14. 21:39
Javaslat étlapra: Újházy döglött tyúkleves, Marha tetem kirántva, Füstölt sertés hulla comb.
bajai
2020. május 13. 07:46
És mi lesz a gyűjteménnyel? A bűncselekményből származó rovarokat megsemmisítik, vagy esetleg egy múzeumnak ajándékozzák. Ez utóbbi meg kiállítja jelezve, hogya forrás bűncselekmény? Valószínűleg sokkal többet ér a gyűjtemény, mint a benne levő védett fajok eszmei értéke. A védelem nem az ilyen jellegű, ritka és értékes tevékenység ellen szükséges. Ha netán ki hal a faj, akkor meg végképp szükség lesz az ilyen gyűjteményekre.
Knerten
2020. május 13. 02:09
A helyében az egész gyűjteményt felajánlanám egy múzeumnak, és szabad eltávozást kérnék cserébe.
MayorAnna
2020. május 12. 23:34
Cseh manusról lévén szó, a bogarak közt lehet Franz Kafka is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!