Adótörvény: Az IRS új szabályai nem kedveznek a szabadúszóknak

2021. április 12. 20:25

Cikkünkben az 1,9 milliárd dolláros Covid-segélytörvény 2021-es amerikai mentési tervével foglalkozunk, mely kimondja, hogy a harmadik félként kezelt szervezeteknek nem kell elszámolniuk a Belső Bevételi Szolgálatnak (IRS) a szerződéses munkavállalók 600 dollár alatti kifizetéseiről.

2021. április 12. 20:25
null

„A Internal Revenue Service (IRS) egy amerikai kormányzati ügynökség, amely felelős az adók beszedéséért és az adóügyi törvények (például a mosás szabálya) végrehajtásáért. Az ügynökség, amelyet 1862-ben Abraham Lincoln elnök alapított, az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma felügyelete alatt működik, és elsődleges célja az egyéni jövedelemadó és a foglalkoztatási adó beszedése. Az IRS a társasági, ajándék-, jövedéki és ingatlanadókat is kezeli, ideértve a befektetési alapokat és az osztalékokat” – olvasható a hu.moneynx.com. honlapján.

A fent említett harmadik felek közé tartozik az Uber, az Airbnb, az Etsy, az Ebay, a Freelancer és sok más olyan platform, melyek segítik az úgynevezett „gig worker”, vagyis egy adott platformon munkavállaló egyén kifizetését. A problémát az összeg csökkentése jelenti, hiszen eddig 20 000 dollárt is kereshettek ezeken a platformokon keresztül, anélkül, hogy az IRS megtudta volna. 

A szabályváltoztatástól az IRS évente 1 milliárd dollárnyi plusz bevételt vár, feltehetően azoktól a „hakni munkásoktól”, akik alig keresték meg a 20 000 dollárt. Ennek köszönhetően eddig nem látott adóterhekkel kell számolniuk. A jó hír viszont az, hogy több legális adócsökkentő eszközt is igénybe vehetnek.

Solo 401(k) 

A Solo 401(k) egy nyugdíjazási számla azon vállalkozóknak, akik nem foglalkoztatnak teljes munkaidőben alkalmazottakat, csak részmunkaidős és szerződéses munkavállalóik vannak. Számukra a rugalmasság és az éves járulékkorlátok miatt a Solo 401(k) egy potenciális nyugdíjazási lehetőség lehet.

Lehetővé teszi az egyenlegen felüli kölcsönfelvételt és több eszközkategóriába való befektetési lehetőséget is kínál, például nemesfémbe, nemzetközi ingatlanba vagy kriptovalutába. 2021-ben a számla tulajdonosai akár 58.000 dollárt menthetnek el adómentesen bejelentési kötelezettség nélkül, amíg a számla el nem éri a 250.000 dollárt.

Külföldi jövedelem kizárása

Az Egyesült Államok azon két ország egyike, amely lakóhelytől függetlenül adóztatja polgárait. Külföldre költözéssel azonban az amerikai állampolgárok kihasználhatják a külföldi kereset kizárását (FEIE) az amerikai adótörvény külön rendelkezésre szerint, így akár 108.700 dollárt is kereshetnek évente, adómentesen.

A befektetési jövedelmek és osztalékok nem tartoznak ide, de a szabadúszók, egyéni vállalkozók és digitális nomádok kihasználhatják a szabály előnyeit.

Puerto Rico 60. törvény 3.fejezete – adókedvezmény

 A már fent említett munkavállalók jelentősen csökkenthetik adóterhüket azzal, ha Puerto Rico-ba költöznek és vállalatot alapítanak. Ha a cég Puerto Rico-n kívüli ügyfeleknek nyújt szolgáltatásokat, a társasági adókulcs mindössze 4 százalék, a tulajdonost illető osztalék pedig adómentessé válik. Ez számít az egyetlen legális megoldásnak az amerikai állampolgárok számára a szövetségi adók elkerülésére.

Ugyan az Uber sofőrök és Airbnb házigazdák számára ez nem segítség, szolgáltatások széles skálájára érvényes a kedvezmény, így például a kreatív iparágak, számítógép programozás, szakmai és oktatási szolgáltatások és még sok más is ide tartozik.
Azonban aki ezt a megoldást választja, annak számolnia kell a kockázattal, miszerint, ha Puerto Rico állam lesz, a fent említett adókedvezmények megszűnnek.

A cikk szerzője Pál Fanni.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!