Képalkotás hangrezgések segítségével

2021. május 31. 19:23

Az emberek elsődleges információforrásként a látásukat használják, hiszen, ha valamit jobban szeretnénk ismerni, akkor amennyiben lehetséges, megnézzük. Vannak azonban olyan esetek, amikor ez lehetetlen. Az ilyen helyzetekre lehet megoldás egy új találmány, amely akusztikus rezgések segítségével alkot képet, megmutatva ezáltal, hogy mi található például egy olyan konténerben, melyhez nem lehet hozzáférni.

2021. május 31. 19:23
null

Rengeteg időt és energiát meg lehet spórolni

Ma már az óceánokat átszelő hatalmas konténerszállítók segítségével jut el hozzánk számos termék, melyeket például az internetről rendelünk. De akár egy raktárban is felhalmozódhat számos olyan tartály, doboz vagy konténer, melyek tartalma kérdésessé válik. Nagy méret vagy mennyiség esetén nem megoldás, hogy egyenként belenézünk mindegyikbe, darabonként átvizsgálva és leltározva a tartalmat. Eddig ezekben a helyzetekben a lézerreflexión vagy rádiófrekvencián alapuló technológiák érzékelésére támaszkodtak.

A konténer is okos lett

Egy új találmány azonban egyszerűsíti a helyzetet. Olyan konténereket, illetve ládákat gyártottak, amik négy kontakt mikrofonnal vannak ellátva, és ezek érzékelik a Boombox okos konténer saját rezgéseit, amit például a belehelyezett tárgy vált ki. A rezgések a konténer és a benne lévő tárgyak fizikai tulajdonságaitól függenek. Egy konvolúciós hálózat ezeknek a rezgéseknek a segítségével jósolja meg a dobozban lévő vizuális képet. 

A legegyszerűbb, legolcsóbb mikrofon is elegendő

Noha egyszerű, kis fogyasztású kontakt mikrofonokat használnak a rezgések észlelésére, az eredmények azt mutatják, hogy a multimodális adatokkal tréningezett, okos eszköz lehetővé teszi, hogy az olcsó akusztikus érzékelőkből hasznos és eredményes vizuális érzékelők váljanak. A tesztek során feljegyzett és az eszközbe táplált információk elegendőek ahhoz, hogy ezek az érzékelők centiméteres pontossággal beazonosítsák a konténerben lévő tárgyak helyzetét és alakját. Ez az eredmény további lehetőségeket rejt a robotika számára, illetve az ember és a számítógép közötti interakció terén. 
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2021. május 31. 21:39
EZ mitől új technológia??????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!