Megtartotta első ülését a Magyar Úszószövetség által létrehozott, a Turi György mesteredző tevékenységét vizsgáló öttagú bizottság

2021. november 19. 12:26

Mint írtuk, Turi György úszóedző egyre több korábbi tanítványa hozza nyilvánosságra a tréner edzési módszereit. Emiatt a Magyar Úszószövetség a mesteredző tevékenységét vizsgáló öttagú bizottságot állított fel, amely csütörtökön ülésezett először. Késely Ajna pedig a lelki állapotáról írt a közösségi oldalán a sikeres országos bajnokság után – a 20 éves úszónő a tokiói olimpia után hagyta el az egykori edzőjét, Turit.

2021. november 19. 12:26
null
Bánfalvi Szabolcs

Mint arról beszámoltunk, Turi György úszóedzőt egyre több korábbi tanítványa bírálja a tréner edzési módszerei miatt, s ezért a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) november 11-én – a rövid pályás úszó országos bajnokság első napján – Kaposvárott tartott elnökségi ülésén megtárgyalta a mesteredző több évtizedes munkája kapcsán nyilvánosságra hozott információkat.

A MÚSZ vezető testülete akkor úgy határozott, hogy öttagú bizottságot állít fel, amely a közeljövőben meghallgatja valamennyi érintettet, és jelentést készít a történtekről. Turi György pedig az ülésen közölte, mindenben együttműködik a bizottsággal, és a jelentés elkészültéig önként felfüggeszteti a tevékenységét, mint a MÚSZ szakmai alelnöke, valamint az edzőbizottság elnöke.

Az eset kapcsán pedig a Magyar Úszószövetség a hivatalos oldalán jelentette be, hogy

csütörtökön ülésezett először a Turi-ügyet vizsgáló bizottság.

A MÚSZ újabb közleményét tartalmi változtatás nélkül idézzük:

„Csütörtök délután megtartotta első ülését a Magyar Úszószövetség által életre hívott, a Turi György mesteredző tevékenységét vizsgáló öttagú bizottság. A testület – amelynek elnöke dr. Ugrin Tamás ügyvéd, tagjai Danks Emese, a MÚSZ gyermekvédelmi bizottság vezetője, kommunikációs szakértő, dr. Tausz Katalin szociológus, Becsky András, a MÚSZ alelnöke és Bohus Richárd olimpikon, világ- és Európa-bajnoki érmes, a sportolói bizottság elnöke – megállapodott a meghívandó sportolók névsorában: legalább húsz versenyzőt kívánnak meghallgatni, kívánság esetén a női úszókkal kizárólag a bizottság két hölgytagja beszélget majd.

A testület természetesen személyesen kíván találkozni Turi Györggyel is, illetve akár személyes meghallgatásokon, akár írásban szeretne további véleményeket kapni közvetlenül nem érintett, ám az ügyre rálátással bíró tanúktól (szülők, edzők, sportszakemberek).

A testület ugyanakkor a konkrét ügyön túl további javaslatokat kíván tenni a MÚSZ elnöksége részére, az esetleges problémás edzői viselkedések, módszerek felderítésére, anonim sportolói és edzői kérdőívek összeállítására, az edzők rendelkezésére álló sportpszichológus alkalmazására.

Emellett a jelenleg is működő, bármelyik fiatal úszó számára élő bejelentési lehetőségen túl a gyermekvédelmi bizottság a jövőben végig látogatja a fővárosi és vidéki klubokat, és elégedettségi felméréseket végez a versenyzők körében.”

Késely Ajna szenzációs országos csúcsot úszott 1500 gyorson a rövid pályás országos bajnokságon Kaposvárott november 14-én. Magyar Úszószövetség
Késely Ajna szenzációs országos csúcsot úszott 1500 gyorson a rövid pályás országos bajnokságon Kaposvárott november 14-én. Magyar Úszószövetség

Egyébiránt Turi egykori tanítványa, Késely Ajna 1500 gyorson szenzációs országos csúccsal (15:55.69) győzött a rövid pályás úszó országos bajnokságon Kaposvárott november 14-én, s ezzel első magyar úszónőként teljesített rövid pályán 16 perc alatti időt – az előző rekordot (16:04.13) is Késely tartotta. Érdekesség, hogy a november 2. és 7. között rendezett rövid pályás úszó Európa-bajnokságon az újonnan elért legjobb idejével a hatodik helyen végzett volna. Bravúros teljesítményt nyújtott a 20 éves sportoló, aki hivatalosan még a Kőbánya SC versenyzője, s csak 2022. januártól lesz a BVSC sportolója, viszont szeptember óta a zuglóiaknál készül új edzőjével, Bernek Péterrel.

Késely árnyaltan megszólalt már korábban a lelki állapotáról a közösségi oldalán, ahol egy újabb üzenetet tett ki a kaposvári országos bajnokság után. Ebben sem említi Turi nevét, de némi utalást fel lehet lelni, mivel a szeptemberi edzőváltás előtt Késely közel kilenc évig Turival dolgozott együtt a kőbányai klubnál, akinek irányításával többek között felnőtt Európa-bajnoki ezüstérmet, valamint három ifjúsági olimpiai bajnoki és junior világ- és Európa-bajnoki címet is nyert.

„Amit szavak nélkül átadhattam a tegnap (november 14-én) úszott 1500 méter gyorsúszásom alatt, azt mind kiadtam magamból. Nem csak magam miatt, hanem: azért, hogy

Nem osztok meg tiszta szavakat, nem osztom (még) meg hangomat, csak egyik fajta közlésemmel (az úszással) akarok felmutatni egy tényt, hogy végre lelki felszabadulással szálltam versenybe. Ez igazoljon valamit mindenki számára…

Két éve már, hogy nap mint nap elképzelem és imádkozom, hogy csak még az egyszer okkal csaphassak a vízbe örömömben és sikeremben. Ez tegnap megvalósult, s azóta mámorban élek.

Kilenc év után egy országos csúccsal Kőbánya színekben zártam le az országos bajnokságot és az életem egyik szakaszát.” – írta közösségi oldalán Késely.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by A J N A ???? (@keselyajna)

 

Nyitókép: Turi György, Késely Ajna akkori edzője és Sydó Nóra csapatorvos örül az eredménynek a női 1500 méteres gyorsúszás előfutama után a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 22-én. Késely Ajna a negyedik idővel, 15:54.48-cal jutott az 1500 méter gyors döntőjébe, ahol a hatodik helyen végzett. MTI/Kovács Tamás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsbagoly
2021. november 23. 22:38
Széplélek felfogás! Akkor , ha gyereked éppen felgyújtani kész a lakást, ha éppen a konnektorban akar kaparászni, ha kiakarja rántani a kezét a tiedből a zebrán, piros jelzés alatt, ha késsel játszik, vagy mérges bogyót akar megenni, stb, stb. akkor te nem rögtön megakadályozod azt, akár fizikai erőszakot alkalmazva, hanem hegibeszédet tartasz neki a szándéka helytelenségéről? Nos az edző sem arra való, hogy némán nézze, hogy az úszó csemete pl. csak pancsolja a vizet edzés közben s nem teljesíti a megbeszélt feladatokat. A duma ezen nem segít, olyant kell vele művelni amitől felébred és már csak dühből is megcsinálja azt amit kell! Az nem megoldás, hogy kényelemből az edző a fegyelmezetleneket elkergeti, mert kárba vész az addig befektetett munkája. Amúgy, ha ha nem tetszett a fegyelmezés, bármelyik nyafogó mehetett volna máshova, vagy más edzőhöz. De maradtak, mert belül jól tudták, hogy nem ártatlanok a büntetésben! S maradtak évekig. Miért? S miért most akarják kiteregetni a szennyest? Az edzőt szadista, zaklató figurának beállítva, saját magukat meg szenvedő, ártatlan áldozatoknak! Ez már gerinctelenség is, főleg Cseh részéről,. Az apja nem hiszem hogy örül neki a sírjában!
eredmeny
2021. november 23. 22:38
Van itt sokféle olvasat S az igazat a valót felidézve igazságot tenni, reális véleményt formálni felelősség!!! Elhiszem hogy létezik emberi gyarlóság amely Túri Györgyöt mint sikeres edzőt támadja. Elhiszem hogy van az a helyzet amikor a magyar úszósport eredményei miatt van támadás. Elhiszem azt hogy a mostani támadások mögött ( többségében) valós megaláztatások, akár fizikai atrocitások is állnak. Az számomra nem elfogadható ha egy függőségi kapcsolatban lévő gyereket fizikai erővel motiválnak.Ezért az utólagos reklamációt is megértem, mert szerintem a gyerek bántalmazása árán nem kell érem. A szülők, a többi edző, a többi felnőtt felelőssége pedig nagyobb mint gondolnánk.
llnnhegyi
2021. november 23. 22:36
Feltűnően sokan vilagosodtak meg. Úszó szövetség belharca? Senki szülő nem tudott erről? Cseh László miért lett hírtelen dühös rá? Kizárt dolog. Fizikai sportág. Nehéz edzésekkel.
bölcsbagoly
2021. november 21. 21:09
A hála, a lojalitás nem divatos manapság, pláne a fiataloknál. A reklamálók Cseh kivételével mind nők. Ők olyan eredményt, ami számít az úszásban (VB, Olimpia érem), egyikük sem ért el (Risztov nyíltvízben lett olimpiai bajnok, nem medencében). S az eredménytelenség egyik oka, pont a folyamatos sértődöttség lehetett! Aki könyvet ír az uszodai szexuális kalandjairól, az nem jöjjön zaklatásnak tűnő mesékkel. S ha valaki megakarja puszilni egy lány feje búbját s az hirtelen lehajtja a fejét, az a puszi könnyen a nyakon köthet ki! Míg az előbbi nem tekinthető semmiféle molesztálásnak közeli ismerősök/rokonok/barátok közt, az utóbbit már annak lehet nézni. De tévesen is. Amúgy, egy véleményt a tevékenységről csak úgy érdemes kifejteni, ha van rá fogadókészség is! Álljon oda az edző minden olyan feladat után, amelyet nem teljesített a tanitvány egy hosszú hegyibeszédre? Egy kis koppintás a fejre a papuccsal /pálcával és tudomásra is van hozva. A delikvens megértette, hogy hibázott. A reklamálók nem a fájdalom miatt voltak felháborodva, hanem magán a fenyítés tényén! Mert az x,y, z generáció nem tűri az egójának a megnyirbálását és a fegyelmezést! Köszönhető a libsi elvek elharapódzásának a köreikben! Minden a jogok körül forog, kötelességekről meg szó sem esik. Ha a szülőt feljelentheted, ha nem teszik valami, akkor a tanárt/edzőt miért ne? Pláne, évtized múlva, bizonyítás nélkül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!