Öt bizonyíték arra, hogy a kormány kerítésépítése csak pótcselekvés

2015. augusztus 28. 16:33

Az Orbán-kormány ha nem propagandára használta volna fel a többmilliárdos kerítésépítést, akkor sokkal hatékonyabb védelmet alakíthatott volna ki a szerb-magyar határon.

2015. augusztus 28. 16:33
Trombitás Alfréd
Szegedi Kattintós

„Az Orbán-kormány úgy viselkedik a menekültkérdés eszkalálódása láttán, mint egy lufiárus a nyílzáporban. Ha nem propagandára használták volna fel a többmilliárdos kerítésépítést, akkor sokkal hatékonyabb védelmet alakíthattak volna ki a szerb-magyar határon. (...)

1, Az első, és egyben az egyik legnagyobb hiba az volt, hogy a kormány hasonló kommunikációs lehetőséget látott a menekültügyben, mint a rezsicsökkentésben. Pedig, míg az első nemzetközi kérdés, és mint ilyenre, igen kicsi befolyása van egy nemzeti kormánynak, addig az utóbbi lényegében saját berkeken belül intézhető, és lényegében kénye kedve szerint alakíthatta a paramétereit a kabinet. A menekültek nagy tömegei azonban hiába lépnek Magyarország területére, lényegében csak tranzit országnak tekintenek bennünket. A probléma nemzetközi jellegét épp az adja meg, hogy az Európai Unió közös határát védjük, így a szokásos szabadságharcos maszlagnak ebben az esetben semmi értelme. Nemzeti hatáskörben dönthetünk arról, hogy miként próbáljuk kezelni a helyzetet, ám ebben az esetben jobb lett volna azok segítségét kérni, akiket az ügy érdemi része érint, vagyis azokkal a célországokkal kellett volna egyezkednünk, ahová a menekültek tartanak. (...)

2. Már korábban is felhívtuk a figyelmet arra, hogy ezer sebből vérzik a kerítéses projekt. Az egyik ilyen erősen vérző seb a létesítmény ideiglenes jellege. Ez azért fontos tényező, mert a közel harmincmilliárdos beruházás hasznot nem termel, sőt egy idő után le is kell bontani, mert Szerbia előbb-utóbb az unió tagja lesz, így a létjogosultságát már semmi sem fogja alátámasztani. (...)

3. A kerítésnél sokkal hatékonyabb megoldás lett volna rendvédelmi egységeket a helyszínre vezényelni, hiszen előre tudni lehetett, hogy a migránsokat nem lehet feltartóztatni, legfeljebb jobb szervezéssel, hatékonyabb határvédelemmel kulturáltabb formát adni a menekültek begyűjtésének, regisztrálásának, illetve ellátásának. Ha az infrastruktúra és a személyi feltételek megteremtésére helyezte volna a kormány a hangsúlyt a kormány a kerítésépítés fantazmagóriája helyett, akkor most nem fenyegetne az összeomlás réme a túlzsúfolt menekülttáborokban, a lakosság is biztonságban érezné magát, hiszen nem kéne attól tartaniuk, hogy lázadás tör ki a szomszédságukban lévő táborokban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!