A Kárpát-medencei vonósbandák is a világörökség részei lettek

2023. július 31. 08:53

A vonós hangszerekből álló zenekarok a kései reneszánsz óta részei a magyarországi népzenei hagyománynak.

2023. július 31. 08:53

Az UNESCO 2022-ben felvette az Emberiség Szellemi Kulturális Örökségének reprezentatív listájára a vonósbandák hagyományát. Július 26-án, Balatonfüreden adták át az erről szóló dokumentumot.

A hegedű – brácsa – bőgő – fafúvós – cimbalom összetételű zenekarok a kései barokk idején jelentek meg a Magyar Királyságban, majd beleépültek a Kárpát-medence hagyományos zenei kultúrájába.

Ezt a hagyományelemet tette fel az UNESCO az Emberiség Szellemi Kulturális Örökségének reprezentatív listájára. Az erről szóló okiratot Dr. Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatója, valamint Závogyán Magdolna a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára adta át a vonós népzenészek közösségét képviselőPál István Szalonna népzenésznek, a Hagyományok Háza főigazgató-helyettesének, számolt be a Krónika Online

Nyitókép: Hagyományok Háza

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kozmosz
2023. szeptember 11. 01:10
Kár, hogy az a fém oszlop látható a képen. Lerontja a hangulatot.
zsolti123
2023. szeptember 10. 22:55
Nagyon jó hír! Még a Kárpát-medence népdalkincsét kellene a világörökség részévé tenni. Csak a magyarok több, mint 300 ezret gyűjtöttek össze - ez talán a legtöbb a világon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!