Megkérdeztük a kulturális tárcát a Zeneakadémia-ügyről: itt tartunk most

2023. augusztus 31. 17:39

Ki dönt, ki rangsorol? – Az egyetem alapító okirata világosan kimondja, hogy a Szenátus rangsorol, majd azt a miniszternek továbbítja, aki pedig dönt.

2023. augusztus 31. 17:39
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Ahogy a Mandineren is megírtuk, lezárult a Zeneakadémia élére kiírt rektori pályázat. Az Index korábbi értesüléseivel ellentétben nem hárman, hanem valamivel többen indulnak majd a vezetői székért. A Kulturális- és Innovációs Minisztérium sajtóközleményt adott ki, melyben elmondják:

eddig  öten adták be pályázatukat a rektori székre.

Ugyan még van pár nap, hogy esetlegesen postai úton is beérkezzen pályázat – figyelembe véve a postai ügyintézés idejét – , azonban erre már nem sok esély mutatkozik, valószínűsíthetően ez már a pályázók végleges száma lesz.

A KIM a neveket is nyilvánosságra hozta, eszerint Győriványi György Sándor, Keller András, Kutnyánszky Csaba, Marosi László és Tóth Péter küldtek be pályázatot. Egyikőjük, a Zeneakadémia által preferált jelölt, Kutnyánszky Csaba vélhetően még az első – visszavont, de a Közszolgállás portálon kint maradt – kiírás alapján pályázott. 

Hangulatkeltés a sajtóban

Ez utóbbi ügyében a sajtó egy része lebegteti, vajon egyértelmű lehet-e az elbírálása, szerintük ugyanis „jogászoknak kell eldönteni azt, hogy az első kiírás, amit Csák János szóban visszavont, de a Közszolgállás portálon egészen az augusztus 9-i beadási határidőig kint maradt, érvényesnek mondható-e, mert akkor Kutnyánszky Csaba pályázata is érvényes, és azt az első kiírás alapján kell elbírálni”.

Ezt is ajánljuk a témában

Lapunk megkereste a Kulturális- és Innovációs Minisztériumot, és megkérdeztük, jogilag pontosan mi a helyzet ezzel az esettel? Akkor végül érvényes-e Kutnyánszky Csaba pályázata vagy sem?

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektori pályázat kiírásáért felelős, az intézményt fenntartó, Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetője – a szakmai szervezetek, érintettek által tett jelzéseket és felvetett kérdéseket megfontolva – bejelentette a korábbi pályázat visszavonását és új pályázat megjelentetését, amelynek megfelelően 2023. július 21-én az első rektori pályázat visszavonása megtörtént, és új pályázati kiírás vált elérhetővé. Azonban technikai hiba folytán pár napra ismét feltűnt az álláspályázat a honlapon, 

azonban ennek tényétől nem vált érvényessé az első pályázati kiírás”

– fogalmazott a minisztérium lapunknak.

A KIM kifejti: egyrészt azért nem érvényes, mert nem felel meg a vonatkozó jogszabályok követelményeinek, mivel az álláspályázatnak 30 napig elérhetőnek kell lennie, azonban ezt megelőzően hetekig nem volt elérhető ez az álláspályázat.  Másrészt pedig azért nem, mert az álláspályázat érvényességét az arra jogosult, munkáltatói jogokat gyakorló szerv nyilatkozata, intézkedése határozza meg, amelyre tekintettel egyértelmű, hogy 

a Zeneakadémia rektori pályázati eljárásában az utóbb közzétett pályázati kiírás az irányadó.

Arra a kérdésünkre, hogy a második pályázat, amely már a Belügyminisztérium Rendészeti-, Vezetőkiválasztási-, Vezetőképzési- és Továbbképzési Főosztályának közszolgálati álláspályázatai között jelent meg, érvényes-e, a kulturális tárca azt válaszolta lapunknak:

Az utóbb megjelent álláspályázat érvényességét, megfelelőségét – utalva az előző pontban leírtakra – nem érinti a megjelenésének internetes helye.”

Az első pályázati kiírás nem érvényes

Mindezek alapján tehát kijelenthető, hogy csak és kizárólag a második – módosított – pályázatkiírás érvényes. Ez azért fontos, mert a módosított kiírás kritériumai szerint a az ideális jelöltnek rendelkeznie kell legalább ötéves, nemzetközileg kiemelkedő és elismert alkotó- vagy előadóművészi, és legalább öt éves oktatói tapasztalattal, legalább öt év vezetői tapasztalattal, nagyszámú, nemzetközileg is elismert lemezfelvétellel, nemzetközi zenei versenyeken elnyert díjakkal, nemzetközi zenei versenyek értékelői (zsűrizési) tapasztalatával, az európai zenei élet meghatározó művészeti és oktatási intézményeinek ismeretével, magas szintű jártassággal zenei intézmények működtetését, menedzselését illetően, illetve

szakmai teljesítményének elismeréseként a 271/2008. (xi. 18.) kormányrendeletben szereplő valamely állami kitüntetéssel.

Zenetudománnyal foglalkozó szakember esetén pedig nemzetközileg kiemelkedő zenetudósi tevékenységgel, valamint több mint tíz, valamely világnyelven írt, nemzetközi szakirodalomban idézett tudományos publikációval és nemzetközi zenetudományi konferenciákon szerzett előadói tapasztalattal.

Hárman biztosan nem felelnek meg a követelményeknek

A fenti kritériumoknak viszont – ha jól rakjuk össze a képet – csupán két induló felel meg: Tóth Péter, érdemes művész, aki a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának tanszékvezető főiskolai docense, később dékánja, majd egyetemi tanára, illetve Keller András, Liszt Ferenc- Prima Primissima- és Kossuth-díjas érdemes művész, címzetes egyetemi tanár, a Zeneakadémia egykori tanszékvezetője, a londoni Guildhall School of Music and Drama hegedűprofesszora.

A további három pályázó – Győriványi György Sándor, Kutnyánszky Csaba és Marosi László, akit egyébként 2018-ban avatott címzetes egyetemi tanárrá Földesi Péter, a győri Széche­nyi István Egyetem rektora – nem rendelkezik a felsorolt állami kitüntetések egyikével sem.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektori pozíciójára kiírt pályázati felhívás benyújtási határideje a meghirdetéstől számított 30. napon, 2023. augusztus 21-én 23:59 perckor járt le. A pályázat benyújtása történhetett postai vagy személyes úton is. A postai ügyintézés határidejét is figyelembe véve kerül majd sor az összes pályázat érvényességének vizsgálatára. Ez várhatóan a jövő hét elején megkezdődik.

Ezt is ajánljuk a témában


Akkor végül dönt vagy rangsorol a Szenátus?

E kérdés tekintetében szintén hangulatkeltés folyik a sajtó, illetve maga a Szenátus részéről is; ezt a mai napig egy mesterségesen nyitva hagyott kérdésként tálalják, amely mentén jelenleg is vita van arról az egyetem szenátusa és a fenntartó között, hogy a Szenátus egyetlen nevet terjeszt a miniszter elé vagy rangsorol a jelöltek között – pedig a szabályozási környezet egyértelmű.

A Zeneakadémia érvényes alapító okirata világosan kimondja, hogy a Szenátus rangsorol, majd a miniszternek továbbítja azt, a miniszter pedig dönt.

Erről márciusban született megállapodás.

A felsőoktatási törvény megengedi azt, hogy rektorjelöltet állítson és megengedi azt, hogy rangsorolás történjen. 

Márciusban volt egy egyeztetés a kulturális és innovációs miniszter és az egyetem rektora között, ahol megállapodtak a felek abban, hogy rangsorolás történik, 

úgyhogy így a jogszabályoknak megfelelő módon és a Zeneakadémia szabályzata szerint, rangsorolást hajthat végre a Szenátus

– fogalmazott világosan ennek kapcsán Hankó Balázs, a Kulturális- és Innovációs Minisztérium államtitkára a Hír Tv-nek is nem rég.

Összegezve tehát: a fenntartó a rektori megbízásra benyújtott valamennyi, a pályázati feltételeknek megfelelt pályázatot megküldi az egyetemi Szenátus részére. A vonatkozó jogszabályi előírások és az Egyetem alapító okiratában foglaltak szerint a pályázatokat a Szenátus az elbírálás keretében rangsorolja, ezt követően a fenntartónak felterjeszti a rektori kinevezés érdekében.  

A jelenlegi rektor megbízatása október 31-én lejár, ennek megfelelően a Zeneakadémia új vezetője munkáját november 1-jén kezdi meg.

Nyitókép: Felvégi Andrea / Zeneakadémia

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsuhú
2023. augusztus 31. 10:56
A belpesti értelmetlenségiek megint keverik a fekáliát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!