Megszereztük Vashegyi György teljes levelét, amelyet a Zeneakadémia miatt aggódó MMA-tagoknak írt

2023. augusztus 03. 15:00

Az MMA elnöke továbbra sem nyilatkozik a sajtónak Zeneakadémia ügyben, de elküldte portálunknak az akadémikusoknak írt levelét, amelyet az index.hu – a sajtóetikának teljesen ellentmondva, a tudta nélkül – megszerzett, s abból azóta is önkényesen, a szövegösszefüggés mellőzésével idéz.

2023. augusztus 03. 15:00
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Ahogyan legutóbbi cikkünkben beszámoltunk róla, Az MMA Zeneművészeti Tagozatának huszonnégy tagja levelet küldött az elnöknek, kifejezve aggodalmukat a Zeneakadémia körüli viaskodások kapcsán, illetve szóvá tették, hogy a miniszter a nemrég megalakult Magyar Muzsikusok Szövetségével egyeztetett a rektori pályázat kapcsán, nem pedig velük.

Ezt is ajánljuk a témában

 Vashegyi György, az akadémia elnöke egy, az MMA tagjainak megküldött levélben reagált az aggodalmakra. A válaszlevél az Index szerkesztőségéhez is eljutott,  

amelyből a portál – etikátlanul eljárva – csupán részleteket közölt. 

Vashegyi György ezután megkereste lapunkat, és rendelkezésünkre bocsátotta válaszleve teljes tartalmát, hogy tisztázhassuk, pontosan mi is állt a leírtakban. 

Mivel az index.hu – a sajtóetikának teljesen ellentmondva, illegális úton, a tudtom nélkül – megszerezte 2023. július 23-án, az MMA Zeneművészeti Tagozat számára – a tagozat kérésére – a tárgyban írott levelemet, 

s abból azóta is önkényesen, a szövegösszefüggés mellőzésével idéz részleteket,

 a Mandiner rendelkezésére bocsátom a levél teljes szövegét, hogy az így közölhető legyen” – írta Vashegyi György.

Ezt is ajánljuk a témában

A levelet teljes terjedelmében, változtatások nélkül közöljük:

Tisztelt Zenész Akadémikus Hölgyek és Urak, kedves Barátaim!

Remélem, mindenki számára kellemesen telik a nyár. Július 21. péntek délután Tóth Péter tagozatvezető úrtól az alábbi levelet kaptam (23 akadémikustársam és két NAKT-képviselőnk aláírásával). E megkeresés kapcsán az alábbiakról szeretnélek Benneteket tájékoztatni:

1. Csák János miniszter úrral az elmúlt hónapokban több alkalommal személyesen egyeztettem a Zeneakadémia állapotáról és lehetséges jövőképeiről, mivel miniszter úr meg kívánta ismerni az MMA elnökének – aki történetesen zenész, a Zeneakadémián végzett és 31 éve tanít is ott – szakmai álláspontját.

2. Miniszter úr elfogadta azt a javaslatomat, hogy az MMA testületként lehetőleg formálisan maradjon távol ettől a konfliktustól: azaz én is köszönettel, de kivétel nélkül elutasítottam az eddigi sajtómegkereséseket ebben a tárgyban, nem nyilatkoztam erről a kérdésről. Miniszter úr teljesen egyetértett velem abban, hogy ez a távolságtartás most különösen indokolt, hiszen akadémikusaink között nemcsak zeneakadémiai oktatók, hanem jelenleg aktív tanszékvezetők is vannak. 

Azon túl, hogy mindenkinek nagyon fontos a Zeneakadémia szent ügye, világos számomra, hogy többen több különböző álláspontot képviselünk.

  Nem is beszélve az egzisztenciális fenyegetésről, amely nem kizárt abban az esetben, ha valaki a most leköszönő egyetemi vezetéssel (rektor, rektorhelyettesek és szenátus) szemben mer nyilvánosan állást foglalni. 

Személy szerint elképesztőnek és nagyon szomorúnak tartom azt a – kiegyensúlyozottságra egyáltalán nem törekvő, teljesen etikátlanul »működő« sajtó által gerjesztett - gyűlölethullámot, amelyet bárki megtapasztalhat, ha beletekint a közösségi médiába.

3. Hogy az MMA után a KIM miniszter milyen más szakmai szervezetekkel egyeztet még (illetve mely egyeztetéséről ad ki sajtóközleményt is), az miniszter úr saját döntése. Korábban én is azt javasoltam miniszter úrnak, hogy bővítse ki az eredetileg sokak által bírált pályázati kiírást, hogy zeneszerzők, zenetudósok, jazz- és népzenészek is pályázhassanak a rektori posztra. (Ez utóbbiak - jazz- és népzenészek - esetében ennek csak elvi jelentősége lehet, gyakorlati nem: hiszen tudomásom szerint nincs ma olyan magyar jazz- vagy népzenész, aki egyetemi tanár lenne, márpedig ez törvényi előírás a rektori poszt betöltéséhez.)

Teljesen egyetértettünk miniszter úrral abban is, hogy egy dologban semmilyen körülmények között nem engedhet a fenntartó: az új zeneakadémiai rektornak megkérdőjelezhetetlen, nemzetközileg is az élvonalban álló szakmai életművel kell rendelkeznie, oktatási téren is. Liszt Ferenc pontosan ilyen volt, míg a közelmúlt vezetői nem teljesen ilyenek: nézetem szerint

 a 24. óra utolsó öt-tíz percében vagyunk, mert ez az intézmény még egy rossz személyi döntést nem bír ki.

4. Július 22. szombat reggel láttam a sajtóban, hogy már meg is jelent az új kiírás, mely lehetővé teszi zeneszerzők, zenetudósok, jazz- és népzenészek indulását is. Ismétlem: szerintem jól teszi a miniszter, hogy jelentős szakmai életpályával rendelkező jelöltet szeretne a Zeneakadémia élére rektornak kinevezni, hiszen az intézmény mostanra egész fennállásának egyik legsúlyosabb szakmai és morális állapotába jutott. A helyzet ismerői számára egyértelmű, hogy mindezért nem a fenntartó minisztériumot, hanem az eddigi egyetemi vezetőséget (rektor, rektorhelyettesek és szenátus) terheli az elsődleges felelősség.

Köszönöm, hogy figyelmesen végigolvastátok levelemet – elnézést kérek a hosszúságért, ennél rövidebben nem tudtam leírni Nektek ezt az összetett helyzetet. A magam részéről mégis optimista vagyok: amennyiben rátermett rektort neveznek ki a Zeneakadémia élére, biztos vagyok benne, hogy mindannyiunknak – köztestületnek, zenei tagozatnak és zenész akadémikusoknak egyénileg – lesz lehetőségünk arra, hogy Liszt Ferenc örökségének szakmai újjászületéséhez tevőlegesen, legjobb tudásunk szerint hozzájáruljunk!

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: MMA

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Onurisz
2023. augusztus 04. 08:21
"... az intézmény mostanra egész fennállásának egyik legsúlyosabb szakmai és morális állapotába jutott". Hát ez nem semmi. Kár, hogy nem mondja meg, miért, de Vashegyi az én szememben szakmailag és morálisan is hiteles ember és nem szokása ok nélkül beleszállni másokba. Ha ez a véleménye, annak oka van. Hiszek neki. Ugyanakkor a minisztert dilettánsnak tartom, már az operapályázat lebonyolítása miatt is, ebben az esetben pedig azért, mert a törvény módosítása helyett, törvényt szegve akarja az álláspontját érvényesíteni.
syphax-2
2023. augusztus 04. 06:31
Vashegyi György karnagy úr szava TÖBB, MINT SÚLYOS.RÁ MINDIG ODA KELL(!!!) FIGYELNI. LÉNYEG: MINÉL HAMARABB BEFEJEZENDŐ(!) A ZENEAKADÉMIA--PARDON: LISZT FERENC ZENEMŰVÉSZETI EGYETEM--REKTORI KINEVEZÉSE KÖRÜLI LIBERÁLIS HABVERÉS! CSÁK JÁNOS MINISZTWER ÚR BIZTOS KÉZZEL FOGJA MEGTALÁLNI A LEGJOBB SZEMÉLYISÉGET ÉS KÉSZ.
enes
2023. augusztus 03. 18:12
mindezért nem a fenntartó minisztériumot, hanem az eddigi egyetemi vezetőséget (rektor, rektorhelyettesek és szenátus) terheli az elsődleges felelősség. -------------------------- bátor V Gy
catalina11
2023. augusztus 03. 15:25
3. Vegyétek fel a telefont, szóljatok oda az Indexnek, elvégre ugyanúgy a NER része, mint ti vagytok. Ha Mészáros-Vaszily ennyire látványosan nyomja valamiért, annak nyilván valami belső oka van. Esetleg valami hatalmi harc Csák háta mögött? Ti vagytok birtokon belül, járjatok utána." mi van T. Péter, megint hozza a Vörös Segélyt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!